Тернопільські парки почали обробляти від кліщів

У цьому році їх популяція дуже висока. Тернопільський парк Національного Відродження від них обробили. Із дев’ятої ранку там працювали спеціальні служби, які кропили територію.

Після таких заходів, кажуть фахівці, популяція цих комах знижується, відповідно, вони не нападають на людей. Кліщі переносять небезпечні хвороби, цьогоріч вони почали кусати ще у лютому. Тож з часом від них оброблять усі парки міста та зони відпочинку.

Найбільше випадків укісів кліщів зареєстровано у парку національного Відродження – майже 90%. Адже тут комахам, кажуть спеціалісти, добре рости і розвиватись – густа трава, багато кущів та чагарів. Повністю знищити їх – неможливо, а от контролювати кількість – цілком реально. Із самого ранку в парку працює понад 25 чоловік особового складу та резерв комунального підприємства “Профілактична дезінфекція” Тернополя. У роботі використовують звичайні та мотооприскувачі. Дезінфектори розташувались по периметру парку. Вони обробляють відкриті його ділянки та і важкодоступні місця – під деревами, кущами, сухостоєм.

– Це хибна думка, що ареал розвитку кліщів на деревах. Оскільки кліщі вище 1.50-1.60 м не можуть піднятись, – пояснює тв4 керівник КП ТОР “Профілактична дезінфекція” у Тернополі Ігор Мяковський.

Доза препарату, яким кроплять кліщів – четвертого класу токсичності. Для людини чи тварини він безпечний, а от для кліща – смертельний. Під час опрацювання парку чути лише запах. Та і той зникає, коли аерозоль осідає. Препарат починає діяти на кліщів трохи більше, ніж через хвилину. А вже через годину-півтори понад 80% комах на обробленій території гине.

– Достатньо знизити чисельність кліща всього на 30%, укуси припиняються, тому що ми розірвали проміжний ланцюг. Як правило, практика показує, оскільки ми цими заходами займаємось вже, практично, 4 роки, але це перший рік, коли є суцільні заходи. В нас спочатку виділені були території, це атракціони, зони масового відпочинку, каруселі, і так далі. Цього року ми повністю робимо суцільні заходи, – говорить Ігор Мяковський.

Така обробка не дозволяє перейти кліщам із однієї стадії розвитку в іншу. Таким чином знижує їх популяцію. А от кусається не лише дорослий кліщ. До того, як напасти на людину, він вже буває на кількох господарях.

– Личинка проводить укуси на дрібних ссавцях: щурі, миші, собаки, птахи. Потім – переходить в іншу стадію розвитку. Тобто, можна сказати, що коли людину атакує кліщ, він вже побував на проміжному живителю, – каже Ігор Мяковський.

Пік зростання укусів кліщів та інфікування припадає на квітень-травень, а потім – ще одна хвиля у вересні. З часом усі тернопільські парки та місця відпочинку оброблять. Кліщі переносять інфекційні захворювання, серед них особливо небезпечним є бореліоз, відомий також як хвороба Лайма. Тож якщо кліщ вас таки вкусив – обов’язково звертайтесь до лікаря.

     

 

Вибір читачів за тиждень

Відео