В пастку аферистів потрапила мешканка Шумщини

Мешканці області не перестають "вестись" на афери зловмисників.

Жителька Шумську, що на Тернопільщині, отримала тривожний дзвінок від, начебто, працівника міліції. Чоловік повідомив, що її син потрапив в поле зору поліції Києва за протизаконні дії. Налякана жінка навіть на секунду не задумалась над правдивістю розповіді і одразу ж побігла до банкомату, аби переказати, по суті, невідомій особі 5 тис. грн.

Подзвонити сину вона теж не здогадась. Тож, як наслідок, додала собі фінансових проблем і роботу поліції.

Щоб не стати черговою жертвою шахраїв, дотримуйтесь кількох простих правил:

- перевірте отриману інформацію, передзвонивши тому, хто «потребує негайної допомоги» або людям, які можуть в даний момент бути поруч і підтвердити або спростувати її;

- запитайте невідомого про щось особисте, наприклад, в яке місто він дзвонить, або як звуть того, хто «потребує допомоги», скільки йому років тощо. Швидше за все, аферисти працюють навмання і так швидко не зорієнтуються. Просто покладуть слухавку.

- якщо вам дзвонять від імені співробітника міліції, уточніть його посаду і прізвище, а потім подзвоніть у вказане відділення і запитайте, чи є такий працівник.

Так само можете подзвонити і в лікарню (якщо говорять, що потерпілий знаходиться в лікарні після ДТП). На це ви витратите лічені хвилини, але збережете ваші гроші.

Як правило, телефонні шахраї давлять на психіку, коли при отриманні негативної інформації важко зорієнтуватися і логічно мислити. У таких випадках краще взяти паузу, порахувати до десяти, зосередитися і прийняти зважене рішення.

Сектор комунікації Головного управління Національної поліції в Тернопільській області

tp.npu.gov.ua

 

Вибір читачів за тиждень

Відео