Агро-новини 14 травня

Новини аграрного сектору.

Сонячні ферми розвивають флору і фауну.

В Англії триває дослідження щодо впливу сонячних ферм на біорізноманіття, повідомляє Еcotown, писилаючись на Сleantechnica.

Його результати доводять — сонячні панелі сприяють підвищенню біорізноманіття та розвитку дикої природи.

Результати дослідження показують, що там, де існують сонячні ферми, є орієнтація на дику природу, що призводить до збільшення біорізноманіття у цілому ряді різних груп та видів тварин і рослин.

Solar Trade Association Великобританії відзначає:

«Сонячні ферми роблять позитивний вплив на біорізноманіття у поєднанні з відповідним планом управління земельними ресурсами, зокрема, позитивно впливають на ріст рослин, трав, популяцію метеликів, джмелів і птахів».

Доповідь підтверджує, що сонячні ферми можуть активно приносити користь місцевим диким тваринам:

«Сонячні ферми можуть бути поєднані з сільськогосподарською діяльністю, такою, як випас тварин, e той час сприяючи збереженню природного середовища».

Виробництво яєць впало на 17,5%.

В Україні у першому кварталі 2016 р. зменшилось виробництво яєць, пише прес-служба Державної служба статистики України.

Нині вироблено 4,834 млрд. одиниць, а це на 17,5% менше, ніж минулого року.

«Також знизилося виробництво молока — на 0,9%, до 2,892 млн. т. А от виробництво м'яса виросло на 2,6%, до 1,111 млн. т», — йдеться у повідомленні.

Дешева польська яловичина нашкодить українському тваринництву — думка.

Щоб закріпитися на українському ринку, польські поставники яловичини, можуть почати демпінгувати. Це боляче вдарить по українському тваринництву, яке зараз переживає далеко не найкращі часи. Про це у коментарі «UBR» розповів заступник голови Аграрної партії України Денис Марчук, коментуючи підписання ветеринарного сертифікату між Україною та Польщею.

«Тамтешні фермерські господарства отримують державну підтримку. Вона становить близько €250-300/га для рослинницьких підприємств, але, оскільки останні, як правило, поєднують вирощування зерна з розведенням худоби, автоматично субсидується і тваринництво», - зазначив Денис Марчук.

Він зауважив, що після зміни схеми нарахування спецрежиму ПДВ, при якій господарства, які вирощують ВРХ, отримують на спецрахунки 80% податку, а 20% перераховують у бюджет, собівартість виробництва яловичини в Україні зросла. До того ж, по фермерах вдарило знецінення гривні, подорожчання кормів та ветеринарних препаратів.

За три місяці цього року Україна експортувала всього 561 т яловичини на $1,2 млн. (в основному — у Білорусь і Молдову). У 2015 р. наші експортери тільки у Росію відвантажили яловичини більш, ніж на $24 млн. Переорієнтуватися ж на Європу вітчизняні тваринники поки не можуть. Попри те, що згідно з договором про Асоціацію з ЄС, Україна отримала квоту на безмитне ввезення 12 тис. т яловичини на рік, дозволів поки не отримало жодне господарство. Щоб мати схвалення європейських контролерів, потрібно пройти ретельний аудит, на підготовку до якого може знадобитися до 40 млн. грн, яких ні у тваринників, ні у бюджеті зараз немає.

Огляд підготував Орест САРМАТСЬКИЙ

Вибір читачів за тиждень

Відео