Освітян Тернопільщини готують до викладання нового предмету з толерантності

У Тернопільській області стартував освітній проект для шкіл “Враховуй Різницю” (Поєднання розділених громад), в межах якого старшокласники у новому навчальному році вивчатимуть новий предмет – курс за вибором “Кроки до порозуміння”.

Наразі, впродовж травня, для учителів понад 50 шкіл регіону проводять спеціальні дводенні тренінги, на яких готуватимуть педагогів до викладання нового предмету.

Один із таких тренінгів відбудеться у вівторок, 17 травня,повідомляє «Глас».

Основна мета проекту «Враховуй Різницю» — дати учням і учителям інструменти для поєднання розділених громад.

На спеціальних уроках «Кроки до порозуміння» 10-11-класники навчатимуться медіаграмотності, того, як порозумітися в умовах конфлікту і поважати різницю у думках та поглядах, як сприймати інформацію критично і захищатися від маніпуляцій, а також формулювати та відстоювати власну позицію в обговореннях і дискусіях.

“Вже третій рік в Україні відбуваються важливі і водночас непрості події — пройшла революція гідності, зростає активність громадян, ми опинились в умовах військово-політичного конфлікту та інформаційної війни, йде процес євроінтеграції тощо, але у змісті й методах навчання нашої школи все це не відображається.

Шкільна риторика “про мир і калину” не пояснює сьогодні навіть, що таке соціальний конфлікт, як він впливає на суспільство і кожного з нас, яким чином громадяни можуть брати участь у його розв’язанні. Проектом “Враховуй Різницю” ми намагаємось заповнити цю прогалину”, — розповідає науковий керівник проекту “Враховуй різницю”, док. пед. наук, проф., академік НАПН України Олена ПОМЕТУН.

Реалізовує проект громадська організація “Вчителі За Демократію та Партнерство”. Програма і посібник нового курсу вже отримали гриф МОН України і може викладатися в загальноосвітніх і закладах профтехосвіти.

Окрім Тернопільської, участь у проекті беруть ще 9 областей: Донецька, Дніпропетровська, Запорізька, Луганська, Миколаївська, Харківська, Вінницька, Черкаська, Миколаївська, Київська — всього понад 750 шкіл.

Наразі розпочалась масова підготовка учителів. Тренінги безкоштовні, усі навчальні матеріали проекту будуть передані у навчальні заклади також безкоштовно.

У червні 2016 організатори готують всеукраїнський навчальний дебатний турнір, на якому змагатимуться команди учнів з усіх областей-учасниць проекту. Викладання нового курсу за вибором розпочнеться у школах з нового навчального року.

Вибір читачів за тиждень

Відео