Агро-новини 17 травня

Новини аграрного сектору 

Ціни на овочі сягнуть дна

Ціни на овочі досягнуть дна на початку осені, коли на ринок почне масово надходити продукція нового врожаю, пише Zaxid.net.

Утім, можливі й періоди подорожчання, якщо раптом погіршиться погода, або коли ранні овочі вже закінчаться, а плоди середнього терміну дозрівання ще не потраплять у продаж.
Сезонне зниження цін на овочі почалося ще у другій половині квітня. А на початку травня стався справжній обвал. Як пише проект «АПК-Інформ: овочі та фрукти», за перший тиждень травня вартість плодоовочевого кошика впала відразу на 20,6%, що стало найбільш різким зниженням за 2016 р. При цьому за останні три тижні плодоовочева продукція подешевшала вже на 43,5%.

Утім, після масової появи на ринку ранніх овочів ціни будуть падати плавно через наявність минулорічних запасів. Особливо багато цибулі і картоплі. Тому навіть обмежена пропозиція молодої картоплі не дає можливості утримувати високі розцінки.

Особливо помітно дешевшають тепличні овочі — огірки і помідори. Наприклад, тепличні томати за два тижні впали у ціні майже у 1,5 рази.

Поки що на ринку пропонують лише тепличну продукцію, але в червні-липні вона почне конкурувати з товаром відкритого ґрунту. Це і буде початком сезону суперзнижок.

«До вересня-жовтня 2016 р. ціни досягнуть свого мінімуму, який може опинитися на 50% нижче, ніж рік тому, особливо щодо моркви, цибулі та капусті», — зазначає гендиректор компанії «Агроаналіз» Вадим Дудка.

З сезонних овочів (помідори, огірки, перець, баклажани) мінімум цін очікують у червні-серпні. Але їх вартість все одно буде вище середньої. Як пояснює Вадим Дудка, фермери зробили ставку саме на овочі борщового набору, а закупівлі насіння перцю, огірка, помідора і баклажана зменшили, тож надлишок пропозиції по цих позиціях не очікується.

У Грузії стихія знищила виноградники і фруктові сади

Грузинські фермери виявилися на межі розорення після найсильнішого граду, який знищив сільгоспугіддя, передає «МИР 24».

У кількох селах Грузії стихія знищила десятки гектарів виноградних плантацій і фруктових садів. Стихія настільки розбушувалася, що на дорогах виросли крижані замети.
Жителі Східної Грузії підраховують збитки. У загибелі врожаю фермери звинувачують місцеву владу, яка вчасно не підготувала протиградову систему.

Точна сума збитків поки невідома, але вже зрозуміло, що багато фермерів не зможуть зібрати і половини очікуваного врожаю. Тепер їм буде вкрай складно повертати банкам взяті раніше кредити. Крім того, місцеві жителі побоюються, що до кінця травня на регіон налетить ще не одна сильна гроза.

Негода і град є постійною загрозою для фермерів Східної Грузії. У минулому році стихія знищила майже весь урожай у регіоні.

Урожай гороху може побити десятирічний рекорд

Весняна посівна кампанія цього року в Україні охарактеризувався різким і істотним зростанням площ під горохом, заявила аналітик зернового ринку компанії «УкрАгроКонсалт» Марина Сич, повідомляє прес-служба компанії.

При первинному прогнозі у 182 тис. га українські фермери змогли висіяти 226 тис. га, що на 33% перевищує посівні площі минулого року. Це рекордні площі під горохом в Україні за останні п'ять років.

Цього року фермери ризикнули, і цей ризик цілком виправдає себе. Погодні умови під час посіву склалися сприятливо, крім того дозволили розпочати кампанію на кілька тижнів раніше термінів. Посів гороху у південних областях почався вже у 20-х числах лютого. Після чого в Україну прийшла рання весна, яка супроводжувалася достатньою кількістю опадів, а як результат — і хорошими запасами продуктивної вологи у ґрунті. Таким чином посіви ранніх ярих культур розвинені краще багаторічної норми.

З огляду на такий істотний для гороху ріст площ, а також сприятливі агрометеорологічні умови, які обіцяють гарну врожайність, валовий збір гороху у 2016 р. може стати максимальним за останні 10 років.

Підготував Орест Сарматський

 

Вибір читачів за тиждень

Відео