Агро-новини 18 травня

Новини аграрного сектору

Україна може ввійти у п’ятірку найбільших виробників органічної продукції у світі — експерт

Нині Україна одинадцята за обсягом виробництва органічної сільгосппродукції в Європі, а згодом може увійти у першу п’ятірку найбільших її виробників у світі, заявила голова спілки виробників органічних продуктів «Органічна Україна» Олена Березовська, пише «Урядовий кур’єр».

За її словами, головне — йти цим шляхом цілеспрямовано і наполегливо. І успіх не забариться.

«Наша ніша на світовому ринку оргпродуктів і досі не зайнята. Наприклад, нині є попит на органічні курячі яйця. У супермаркетах вони бувають рідко та й коштують дорого. На Полтавщині є тільки два виробники таких яєць. Не прогадають і ті полтавці, які вирощуватимуть органічні кукурудзу, соєві боби, горіхи, ріпак, пшеницю, гречку, вироблятимуть козяче молоко та сир. Їм навіть не потрібно буде шукати покупців, вони самі їх знайдуть», — зазначила менеджер швейцарсько-українського проекту «Розвиток органічного ринку в Україні» (FiBL) Наталія Прокопчук.

Тепер уже стає нормою, коли виробник робить прямі поставки без посередників. Це видно на прикладі «Агроекології», до якої за крупою, м’ясом і молоком іноземці приїжджають самі. Ще й наперед роблять замовлення. Це господарство нині тільки круп виробляє вісім видів. І на цьому асортименті зупинятися не збирається.

На Черкащині створено ферму з вирощування вітчизняних порід кролів

Значною проблемою в Україні є нестача племпідприємств з вирощування вітчизняних порід кролів, заявив під час науково-практичної конференції на Черкащині в.о. директора Черкаської дослідної станції біоресурсів НААН Олександр Бойко, повідомляє «Урядовий кур’єр».

Саме цей пробіл у вітчизняному кролівництві й прагне ліквідувати новостворена ферма на Черкащині із сучасним обладнанням, високим рівнем селекційної роботи.

Нині в області у рамках програми Євросоюзу «Підтримка політики регіонального розвитку в Україні» триває реконструкція приміщень та виробничого майданчика репродуктора кролів, де розводитимуть племінне поголів’я з подальшою передачею сільськогосподарським обслуговуючим кооперативам для поширення в області кооперативного руху, що збільшить кількість робочих місць на селі.

Розвиток галузі, як переконаний кандидат сільськогосподарських наук, директор ПрАТ НВО «Прогрес» Володимир Бащенко, повинен відбуватися через створення індивідуальних та фермерських господарств, кролеферм промислового та племінного типів, створення у кожному районі області кооперативів з метою координації та підтримки виробників продукції кролівництва різних форм власності. Треба відроджувати роботу добровільних товариств кролівників-аматорів. Слід також організувати в кожному районі виробництво комплексного обладнання, модельних демонстраційних кролеферм, стимулювати створення міні-кролеферм у підсобних господарствах населення, провести паспортизацію кролеферм усіх форм власності.

Молдавських фермерів зобов'яжуть страхувати сільгоспугіддя

Мінсільгосп Республіки Молдова виступив з пропозицією створення Національної каси страхування сільського господарства. Тобто сільгоспвиробників можуть зобов'язати страхувати сільськогосподарські угіддя, повідомляє «АПК-інформ: овочі і фрукти».

Зараз весь урожай страхується на розсуд самих аграріїв.

Як поінформували у Нацагентстві продовольчої безпеки, у 2015 р. застрахованими були лише 2% угідь сільськогосподарського призначення.

За твердженням фермерів, за цю процедуру доводиться багато платити, але, у той же час, коли вони отримують істотні збитки, то вимагають, щоб держава їм допомогла.

Крім того, у профільному міністерстві хочуть домовитися зі страховиками, щоб розмір виплат по страхових внесках для аграріїв був зменшений.

Завдяки допомозі Євросоюзу у Тараклійському районі і гагаузькій автономії планують створити малі і середні підприємства. У цілому ЄС виділив €6,5 млн., призначених для підтримки АПК і розвитку регіонів.

Огляд підготував Орест Сарматський

Вибір читачів за тиждень

Відео