Майже 10 тисяч громадян задекларували свої доходи на Тернопіллі

Кампанія декларування доходів, отриманих громадянами у 2015 році, завершилася. Врешті виявилося, що на Тернопіллі мешкають 30 мільйонерів.

Прозвітували про свої доходи загалом 9 тисяч 685 громадян. Причому надійшло на 1570 декларацій більше, ніж торік, повідомили у Відділі організації роботи Головного управління Державної фіскальної служби (ДФС) у Тернопільській області.

Активно подавали декларації і ті, хто здавав у найм майно

  • Понад 6470 декларацій подали громадяни, які зобов’язані були прозвітувати про свої доходи, а решта – ті, хто виявив бажання скористатись правом на податкову знижку,  - каже начальник Головного управління ДФС в області Ігор Комендат.

Загальна сума самостійно нарахованих податкових зобов’язань із податку на доходи фізичних осіб, за його словами, становить 17,5 млн грн. І ця сума також, порівняно з 2015 роком, зросла на 3,7 млн грн. Окрім того, сума військового збору склала 4 млн грн.

  • Найбільшу кількість – 2307 декларацій подали громадяни, які торік отримали доходи на загальну суму 199,9 млн грн за договорами спадщини чи дарування, - додає фахівець. - Ще 970 громадян отримали 104,8 млн грн доходу від продажу нерухомого чи рухомого майна.

Окрім того, активно подавали декларації і ті, хто здавав у найм нерухоме чи рухоме майно (336 громадян задекларували 10 млн грн таких доходів – прим.). Ще 339 громадян отримали 14,2 млн грн доходів від незалежної професійної діяльності, а 26 декларантів відобразили у звіті перед державою 0,6 млн грн інвестиційного прибутку.

30 таких громадян задекларували понад 60 млн грн доходів

  • 134 громадянина отримали дохід за кордоном і виконали свій конституційний обов’язок, задекларувавши 8,6 млн грн доходу, - продовжує Ігор Комендат. - Є серед декларантів і ті, чиї доходи торік сягнули більше одного мільйона гривень.

Загалом 30 таких громадян задекларували 60,3 млн грн доходів. Основними джерелами таких надходжень були:

  • продаж нерухомого і рухомого майна (7 громадян);
  • спадщина чи дарування (4);
  • іноземні доходи (3);
  • здача у найм нерухомого чи рухомого майна (2);
  • незалежна професійна діяльність (один громадянин)
  • інші доходи (13 громадян).

За результатами декларування мільйонери мають додатково сплатити 2,2 млн грн податку на доходи фізичних осіб і 0,3 млн грн військового збору.

  • Висловлюю щиру вдячність тим жителям Тернопілля, які добровільно і своєчасно задекларували свої минулорічні доходи і сплатили до бюджету нараховані податок на доходи фізичних осіб і військовий збір, - підсумовує Ігор Комендат. - У такий спосіб кожен з декларантів зробив внесок у розвиток свого міста чи села, сприяв фінансуванню важливих соціальних програм.

Принагідно він нагадав, що декларацію подають не лише із метою декларування доходів, а й для того, щоб скористатися правом на отримання податкової знижки. Ним уже скористалися 3208 громадян, які задекларували 35,5 млн грн витрат. За наслідками перерахунків цим громадянам повернуть 4,2 млн грн податку на доходи фізичних осіб.

  • До речі, 2,4 млн грн зайво сплаченого податку, або майже 60% уже повернули, - додає він. - Тож запрошую громадян, які бажають скористатися правом для отримання податкової знижки, подати декларації до 31 грудня 2016 року.

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ

Фото автора і з відкритих джерел

 

Вибір читачів за тиждень

Відео