У Бучачі проведуть «Дні Пінзеля»

Популяризувати мистецьку спадщину всесвітньовідомого скульптора вісімнадцятого століття Іоана Георга Пінзеля взялися у Бучачі.

«ТЕРЕН» вже розповідав, що громадський діяч, режисер та музикант з Бучача Віктор Гребеньовський разом із однодумцями створив сайт про Пінзеля.

Нагадаємо, що на цьому сайті сконцентровано інформацію про шість об'єктів, де були встановлені скульптури Пінзеля: ратуша, костел Успіння Богородиці, церква Св. Покрови, придорожні фігури Яна Непомука (1750), фігура Богородиці (1751) та скульптура Св. Онуфрія в с. Рукомиш (1760). Там є також посилання на публікації різних авторів, де викладена думка науковців, мистецтвознавців щодо робіт та біографії Пінзеля. Крім цього, тут розміщені старі та сучасні фотографії, фрагменти скульптур та інше. Сторінка "МАПА" дає уяву про те, де знаходяться архітектурні об'єкти, дотичні до Пінзеля.

- У наш час цікавість до його творчості була піднята, завдяки Борису Возницькому.  Після потужної виставки у Луврі, як справедливо стверджує Тарас Возняк, популяризація мистецької спадщини  знаменитого скульптора зменшилася. Тому хочемо привернути увагу до його робіт, поширити інформацію про творчість цього скульптора, показати людям де, в яких умовах творив скульптор. Розповідатимемо про середовище духовності, в якому народжувалися його творіння, якою емоцією вони дихали і продовжують дихати. Власне, це все і спонукало нас створити сайт, котрий, сподіваємось, стане початком інших цікавих проектів, що  презентуватимуть Тернопільщині, Україні та світові той потужний культурний пласт, який залишив людству Іоан Георг Пінзель, - каже Віктор Гребеньовський.  

Серед таких проектів – «Дні Пінзеля» у Бучачі. Координатор проекту розповів, що вони триватимуть з 3 по 5 червня.   

- А відкриються «Дні Пінзеля» 3 червня  о 18.00 в костелі Успіння Богородиці за участю концерту академічного камерного оркестру «Harmonia Nobile» з Івано – Франківська. У суботу, 4 червня, в районному будинку культури відбудеться наукова конференція, присвячена Пінзелю. Того ж дня пройде літературна екскурсія Бучачом. Водночас, в районній бібліотеці заплановано відкриття виставки скульпторів художньої академії Львова, а в ратуші – виставка про Пінзеля, - розповів Віктор Гребеньовський.

За його словами, окрім цього, 4 червня у костелі Успіння Богородиці відбудеться лекція Лариси Разінкової – Возницької “Пінзель”, пізніше - екскурсія в село Рукомиш до фігури святого Онуфрія. У кав’ярні на Агнона шанувальників літератури запрошують на зустріч з письменником Володимиром Єшкілєвим.

У програмі також виступ камерного оркестру «Академія » (Львів, художний керівник – Мирослав Скорик, диригент – Ігор Пилатюк).

Увечері на Майдані перед церквою Святої Покрови відбудеться відеопоказ фільмів про Пінзеля. Насиченою подіями буде і заключний день проекту. Триватимуть літературні екскурсії Бучачом, поїздки до Рукомиша, де відбудеться святкова літургія за участю митців, науковців, учасників “Днів Пінзеля”. Будуть і лекції у церкві Святої Покрови, літературні зустрічі, заключний концерт.

- Мета «Днів Пінзеля» дуже проста, - каже Віктор Гребеньовський. - привернути увагу до мистецької спадщини Йогана Георга Пінзеля. Під час проведення днів буде відкрито доступ до всіх архітектурних пам’яток та музеїв Бучача. Запросили науковців, мистецтвознавців та людей, які цікавляться скульптурою, мистецькими пам’ятками, творчістю Пінзеля, щоб вони поділилися інформацією про славетного скульптора.

Орест Сарматський

Фото автора 

Вибір читачів за тиждень

Відео