Агро-новини 19 травня

Новини аграрного сектору

Якими будуть ціни на аграрну продукцію?

Тотального підвищення цін на аграрну продукцію найближчим часом не буде. До такого кроку готове тільки кожне четверте підприємство, повідомляє Аgronews.

За даними Держстату, ціни планують підвищувати 26% аграрних компаній України.

У той час, як, наприклад, у роздрібній торгівлі заявили про майбутнє підвищення цін 52% компаній.

Цікаво, що підвищувати ціни планують ті аграрні компанії, які нарощують виробництво.

Одночасно у кожній третій сільгоспкомпанії зізнаються: про збільшення обсягів виробництва не може бути й мови — у першому кварталі цього року вони їх навпаки скоротили.

Ще 54% аграріїв відзначили відсутність будь-яких зрушень — їх обсяги виробництва залишилися колишніми.

Аграрії збільшують посівні площі під органічною гречкою

В останні роки має місце позитивна тенденція у деяких господарствах збільшувати посівні площі під органічною гречкою, повідомляє прес-служба Української аграрної конфедерації (УАК).

Це зумовлено появою так званого «європейського» інтересу, тобто зростання зацікавленості іноземних партнерів у імпорті цієї продукції. Середня ціна за 1 т такого зерна у 2011-2015 рр. коливалась від $467,1 до $743,2.

Тому наявність експортних можливостей вкупі з ціновою ситуацією на ринку очевидно зацікавили вітчизняних аграріїв у вирощуванні цієї культури.

Щодо теперішньої ситуації на українських полях, то станом на 13 травня 2016 р., посіви гречки сягнули вже 76 тис. га, що перевищує аналогічний показник на ту ж дату минулого року (54 тис. га) на 28,8%, та становить 59% від прогнозованих площ.

Позитивним сигналом для збільшення посівних площ під культурою стала цьогорічна новація на регіональному рівні — здійснення прямих дотацій на вирощування гречки за рахунок місцевих бюджетів у деяких регіонах України (500 грн/га). Ця новація є ще одним із заохочувальних факторів для виробників.

З урахуванням того, що навіть за несприятливих минулорічних погодніх умов (які стали причиною трирічного мінімуму рівня врожайності), українським виробникам вдалося зібрати 128,1 тис. т гречки і цієї крупи вистачило усім українцям без винятку. Тому, враховуючи усі вище вказані фактори, за висновками експертів УАК, у перспективі дефіциту гречаної крупи в Україні не передбачається, а може спостерігатись лише спекуляція на цінових коливаннях.

Німеччина інвестувала в аграрну науку €1,6 млн.

Німеччина інвестувала €1,6 млн. у проект «Німецько-український аграрний демонстраційний та навчальний центр (АДНЦ)» до 2018 р. Про це Agropolit.com повідомив Державний Секретар Петер Блезер.

За його словами, це пілотний проект у рамках співробітництва з НААН.

«Я сподіваюсь, що цей проект допоможе багатьом українським студентам та викладачам у подальшому навчанні та підвищенню кваліфікації. Провідні німецькі аграрні компанії нададуть техніку та інноваційні знання у рамках проекту. Я вірю, що зараз вдалий час для розвитку української аграрної науки, оскільки Україна має нарощувати експорт та виробляти більше продукції доданої вартості», — зазначив він.

Дипломат додав, що подібний проект поки що єдиний в Україні, але з часом надійдуть додаткові інвестиції.

Огляд підготував Орест Сарматський

Вибір читачів за тиждень

Відео