У тернопільських студентів є шанс отримати стипендію Євросоюзу

Якщо студент любить навчатися та вільно володіє англійською мовою, тоді у нього є змога потрапити до програми Erasmus+, яка надає можливість проявити себе у ВНЗ за кордоном, навчатися за обміном, здобути диплом у європейському університеті та показати свою націю лише з кращої сторони.

Європейська програма Erasmus+ має безліч напрямів співпраці. Проте, щоб українські та іноземні ВНЗ співпрацювали між собою,  необхідно скласти договір та чітко прописати деталі його реалізації.  Іноземний університет подає заявку на організацію мобільності у своє національне агентство Erasmus, яке знаходиться у їхній країні. Тоді береться до уваги співпраця з цим університетом та обраним ними вузом. У документі працівника ВНЗ вказують кількість мобільностей, які університет може оплатити у рамках гранту.

Як і минулих років, цього року також, грант отримали університети Тернополя, зокрема медичний. На основі мобільностей, які отримав медичний, підписується міжінституційна угода, де чітко прописуються зобов’язання обох сторін. Проте потрібно зазначити, що вищевказані можливості надаються не лише студентам, а й викладачам. Усі деталі обговорюються на рівні вузів, які співпрацюють між собою. Після підписання таких угод сторони одразу ж переходять до їх виконання. Цікаво, що обмін студентами нерівноправний: більше студентів їдуть  з України, а не у неї.

- Очікування від цієї програми українського університету може бути найрізноманітніше: обрання мети поїздки студента, запровадження своєї стратегії навчання, обмін досвідом з одногрупниками, налагодження контактів між університетами тощо. Їх називають українськими «послами», які до цього всього ще й поширюють українську культуру, показують своїм прикладом, якими ми є насправді. Повернувшись сюди, студенти демонструватимуть свій рівень знань та чого навчилися, - розповіла Світлана Шитікова, директор Національного Темпус-офісу в Україні.

Щодо іншого напрямку роботи – ступеневої мобільності, то вона проходить для отримання диплому, а не просто кредиту у навчанні. Така програма організовується декількома університетами, де існує викладання англійською мовою певних курсів. Створюють разом спільну магістерську програму, яка є унікальною та прогресивною, якою завжди цікавляться студенти. Програма подається на конкурс до Євросоюзу, якщо вона їх зацікавить, то буде занесена у список обраних. Обов’язковим є інноваційний компонент до вже існуючої галузі.

Ще один напрям співпраці полягає у модернізації вищої освіти, запровадженням болонського процесу у країнах-партнерах програми.

Існують також проекти багатонаціональні та національні. В національних  участь беруть три представники з України, та три університети інших трьох країн. У багатонаціональних - два університети з України, три з тридцяти трьох країн-членів програми, два з будь-якої іншої країни, яка входить у список партнерів-програми (а таких є близько 150), які теж мають можливість створювати проекти та договори, де прописується все з точністю до деталей, робочих планів, завдань, заходів, очікуваних результатів, бюджету тощо.

Варто звернути увагу: Міністерство освіти і науки України оголошує про початок прийому заявок у 2016 році на короткострокову програму обміну та навчання (3 -12 міс) для українських бакалаврів, магістрів, аспірантів, докторантів; а також короткострокові стажування, викладання, підвищення кваліфікації (від 5 днів до 2 місяців) для викладачів та адміністративного персоналу вищих навчальних закладів.

Участь у програмі можуть брати як бакалаври, так і магістри, аспіранти, докторанти, навіть викладачі і адміністративний персонал українських ВНЗ.

Анна КРАВЕЦЬ

Фото з відкритих джерел

 

Вибір читачів за тиждень

Відео