Активісти озвучили пропозиції до нардепів із Тернопілля (фото)

Не лише законодавча робота і відвідування засідань у парламентських комітетах є пріоритетом для нардепів. Їхнім обов’язком також є розгляд звернень виборців, вивчення громадської думки, потреб і запитів населення.

Про це тернопільським нардепам нагадали сьогодні, 23 травня. Публічну дискусію «Громада і мажоритарники Тернопільщини: пошук шляхів для плідної взаємодії» організували активісти Громадянської мережі ОПОРА. Вони працюють за підтримки Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво». Під час зустрічі представники громади і нардепи із Тернопілля мали шанс знайти шляхи для плідної співпраці і порозуміння, однак скористалися цим не усі.

Участь у заході взяв керівник секретаріату Тернопільської організації Аграрної партії України Володимир Мужевич.

Треба активніше лобіювати інтересів своїх виборців 

Експерти сподівалися чимало інтересу до своєї ініціативи, але на зустріч прийшли представники громадського сектору, кілька журналістів і лише один із п’яти нардепів-мажоритарників (хоча цього тижня у парламентарів – «робота в округах», тобто вони зараз зобов’язані бути в області – прим.). Кількох нардепів представляли їхні помічники, оскільки у них самих начебто були «нагальні справи і завчасно призначені зустрічі».

- Під час моніторингової кампанії ми аналізували діяльність 105 народних депутатів із 24-х областей України, - каже громадський консультант Громадянської мережі ОПОРА у Тернопільській області Андрій Мартишко. – Усе – через те, що фінансовий ресурс – обмежений. Проте я думаю, що ми подужаємо справи усіх пяти наших нардепів, бо вони особливої активності не проявляють, якщо порівняти їх із колегами із інших областей.

До слова, Тернопілля у парламенті представляють: Тарас Пастух (виборчий округ №163); Михайло Головко (ВО №164); Тарас Юрик (ВО №165); Микола Люшняк (ВО №166) і Олег Барна (ВО №167). Активісти проаналізували діяльність кожного із них і сформували рейтинг за 100-бальною системою (дивіться довідку унизу – прим.). За підсумком двох місяців – лютого і березня – лідирує у цьому свободівець Михайло Головко.

  • На кожного нардепа ми створили окремий профайл, - пояснює він. – Там є повністю статистика, що може зацікавити як представників ЗМІ, так і звичайних виборців. Візуально все видно: як і хто голосує або не голосує та інше.

Народні депутати, на думку активіста, повинні не лише думати про політику, а й бути активнішими у питаннях лобіювання інтересів своїх виборців. Натомість вони не завжди дотримуються графіку прийому громадян, оприлюдненого на сайті Верховної Ради.

Приймальні нардепів повинні реально працювати

  • Окрім того, що ми аналізуємо діяльність нардепів, ми ще й займаємося просвітництвом, - додає пан Мартишко. – Адже нас цікавлять механізми участі громадян у законодавчому процесі, можливості взаємодії виборців із народними депутатами. На нашу думку, на рівні парламенту можуть бути вирішені чимало проблем територіальних громад.

Тож представники ГМ ОПОРА розробили брошури і листівки, які розповсюджуватимуть через бібліотеки області. У перших - описали механізм взаємодії громадянина із депутатом. Наприклад, виклали, які проблеми може вирішувати народний обранець, як можна поскаржитися на його бездіяльність і написати звернення до депутатів, а також пояснили, які функції виконує його помічник та інше. На листівках вказані контакти народних депутатів і їхніх помічників, адреси приймалень.

  • У мене є кілька пропозицій до нардепів, - підсумовує активіст. – Раджу їм вчасно інформувати виборців через мережу «Фейсбук», проявляти вищу активність на своєму окрузі, а також ефективніше співпрацювати із ЗМІ.

Він також наголосив на тому, що приймальні нардепів повинні реально працювати і години їх роботи мають бути оприлюднені. Не завадить повідомити виборцям і про те, хто і коли саме там чергуватиме. Аби людям було зрозуміліше, до кого краще звертатися.

  • Насправді, депутати працюють дзеркально до того, яку активність проявляють виборці, - додає Андрій Мартишко. – Якщо ми вимагаємо від них конструктивної роботи, то треба і самим подавати інформацію.

Парламентарю із провладної політсили працювати легше

Тарас Пастух, який брав участь у дискусії, попросив експертів подавати максимально об’єктивну інформацію про діяльність парламентарів. Адже деякі нюанси їхньої роботи у рейтингу до уваги наразі не брали, як от, наприклад, внесення правок у закони.

  • Я із громадянами взаємодію активно. Якщо не вдається робити це особисто, долучаються помічники, - каже Тарас Пастух. - Так, в осередку нашої громадської організації отримали понад 5 тисяч звернень від виборців.

Мав нардеп і ще кілька побажань до експертів. Так, він - нардеп від Тернополя, але займається справами жителів краю, якщо такі до нього звертаються. Окрім того, на його думку, немає сенсу писати окремі закони «під той чи інший округ». Мовляв, краще оформити і ухвалити такий, який йтиме на користь багатьох регіонів.

Помічники Михайла Головка і Тараса Юрика із усіх сил захищали своїх «патронів». Цікаво, що жоден із них не приховував, що парламентарю, який представляє провладну політичну силу, працювати і просувати свої ідеї та пропозиції набагато простіше, ніж опозиціонеру. Саме цим начебто пояснюється затягування із вирішенням питань, які лобіює Михайло Головко: про підняття закупівельної ціни на молоко, ремонту каналізації у Скалаті та інших проблем виборчого округу №164.

  • Саме мажоритарники мали б бути найвідповідальнішими народними депутатами, - наголошує виконавчий директор ГО «Гуртом!» Ігор Ковалик. – Адже вони можуть «підштовхнути» Верховну Раду до вирішення проблем громади, яку представляють. Питань у їхній компетенції – насправді, дуже багато. Якщо не встигають самі, на те є помічники, аби реагувати на запити виборців.

Зокрема, активіст вказав на те, що Тарас Пастух як представник Тернополя і колишній кандидат у міські голови мав би активніше включатися у процеси, пов’язані із оприлюдненням Генплану обласного центру і детального плану територій. Адже ці теми є надзвичайно гострими для громади. Інші громадські активісти попросили нардепа і помічників депутатів менше дбати про піар і політичні амбіції, а більше думати про приземлені справи, які турбують місцеві громади.

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ

Фото автора

Довідка. Сайти, де кожен охочий може стежити за діяльністю народних депутатів і робити висновок про ефективність їхньої роботи:
- веб-сайт Верховної Ради України: rada.gov.ua;
- веб-сайт «Рада» ОПОРА: rada.opora.org;
- «Вони голосують для тебе»: rada4you.org.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео