Агро-новини 24 травня

Новини аграрного сектору

Органічне землеробство забезпечить фермерам фінансову стабільність – думка

Українці можуть бути заможними, займаючись виробництвом органічної продукції. Про це в інтерв’ю «Агробізнес Сьогодні» розповіла кандидат технічних наук Юлія Слива.

«В Україні органічне виробництво може бути надзвичайно сприятливим для сталого соціально-економічного та екологічного розвитку, оскільки відрізняється низьким рівнем собівартості і високою економічною ефективністю. Ринок продукції органічного сільського господарства є дуже перспективним і недостатньо розвиненим, тому відкриває перед національними виробниками та експортерами широкі горизонти», – говорить Юлія Слива.

Експерт зазначила, що нині визначають п’ять основних шляхів розвитку виробництва органічної продукції.

Найбільш економічно вигідним за коштами і часом є варіант переходу до органічного землекористування на землях, які тривалий час не оброблялися. В результаті такого природного відновлення агрохімічний стан земель стабілізується, або навіть покращується, природним шляхом без втручання людини. До того ж, перехідний період у такому випадку може бути скорочений до 2 років.

Під час порівняння динаміки місця України в світі щодо наявних площ сертифікованих земель для ведення органічного виробництва, то в останні роки з 18-го наша країна перемістилась на 21-е. Найбільшою популярністю серед національних виробників органічних продуктів користуються злакові (площі землі — 133,5 тис. га), олійні культури (площі землі — 41 тис. га) та овочі і фрукти (площі землі — 5,5 тис. га). У свою чергу, за рівнем виробництва наведених культур Україна займає 7-е, 5-те та 9-те місце в світі.

Посівні площі під ріпаком скорочуються

В Україні продовжують скорочуватися посівні площі під ріпаком, основною сировиною для виробництва біодизеля. У порівнянні з минулим роком цей показник зменшився з 703 тис. га до 633 тис. га. Головна причина — низькі ціни на нафту і, як наслідок, зниження попиту на сировину для біопалива в світі, пише landlord.ua.

Крім того негативним фактором є несприятливі погодні умови. Суха осінь, ранні заморозки і малосніжна зима привели, за даними експертів, до загибелі майже 40% первинних посівів ріпаку. В результаті, за прогнозами аналітиків, валовий збір цієї культури цієї осені очікується на рівні 1,31 млн. тонн (при врожайності озимого ріпаку — 21,8 ц/га, ярого — 17 ц/га). Це, практично, на чверть менше, в порівнянні з показником минулого сезону. Істотне зниження врожаю може негативно вплинути на обсяги внутрішньої переробки та експорту ріпакової олії, спровокувавши дефіцит сировини. Особливо якщо попит на ріпак всередині країни продовжить зростати. А необхідно відзначити, що даний напрямок дуже перспективний.

Виробництво ріпакової олії в Україні за останні 5 років збільшилося в 30 разів — з 5 тис. до 150 тис. тонн. Всю продукцію виробники експортують в ЄС, Індію, Китай. І, судячи з того, що на найближчий час в планах найбільших гравців цього ринку будівництво нових потужностей, згортати виробництво вони не збираються.

На Львівщині під час аукціону вартість землі зросла у 14 разів

Відбулися земельні торги, організовані за участю Головного управління Держгеокадастру у Львівській області.

Продано право оренди чотирьох земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності (за межами населеного пункту) загальною площею 53,3 гектара. Стартовий розмір річної орендної плати становив 53,5 тис. гривень. У результаті торгів ціна оренди зросла втричі – до 177,3 тис. гривень, повідомляє Урядовий портал.

 «Від початку року це вже 11 земельний аукціон, організований землевпорядниками Львівщини. За результатами торгів спостерігається збільшення охочих інвестувати у землю, що створює конкуренцію та підвищує вартість», – зазначає начальник Головного управління Держгеокадастру у Львівській області Андрій Кавецький.

Земельні торги проводяться відповідно до глави 21 Земельного кодексу України «Продаж земельних ділянок або прав на них на конкурентних засадах». Наступні земельні торги з продажу прав на оренду земельних ділянок сільськогосподарського призначення (за межами населеного пункту) на Львівщині відбудуться 26 травня.

Огляд підготував Орест Сарматський

Вибір читачів за тиждень

Відео