Тернополянам радять поспішити з оплатою води

Подати показники лічильників та розрахуватися ще за старими тарифами закликають тернополян у водоканалі. Вартість централізованого водопостачання та водовідведення зросте приблизно на 24%.

- Для мешканців приватного сектору вартість становитиме 10,31 грн. за метр кубічний води та стоків, а для мешканців багатоповерхових будинків - 11,14 грн. за метр кубічний води та стоків. Нині тарифи відповідно становлять 8, 26 грн. за метр кубічний води та стоків та 8, 98 грн. за метр кубічний води та стоків, - пояснює начальник планово-економічного відділу КП “Тернопільводоканал” Володимир Водовіз.

 

Такий проект схвалила національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, 19 травня.   Основною причиною перегляду тарифів є зростання вартості електроенергії .

 

- Якщо торік у березні ціна становила 1,6646 грн/кВт. год., то вже у травні - 2,0218 грн/кВт. Год, - додає начальник відділу розрахунків населення КП “Тернопільводоканал” Руслан Бурмас. - Оскільки витрати на електричну енергію в структурі послуг водопостачання та водовідведення займають понад 40%, то зростання вартості електричної енергії на 21,5% або 0,36 грн. за 1 кВт. /год суттєво впливає на собівартість послуг підприємств. Для КП “Тернопільводоканал” дане зростання призвело до збільшення витрат на суму майже 700 тис.грн. в місяць, у рік ця сума становитиме близько 8,5 млн. грн., для яких відсутнє джерело покриття.

Діючі тарифи у водоканалі називають збитковими також через зростання податків, зборів та  вартості пально-мастильних матеріалів.

Оксана БУЧКО

Фото з відкритих джерел

 

Вибір читачів за тиждень

Відео