Який сенс вкладають у випускний бал одинадцятикласники тернопільських шкіл?

Випускний бал… Всього лиш два слова, а який сенс вкладають у них одинадцятикласники. Уже лічені дні до прощання зі школою. Але як святкувати одну з найбільш пам’ятних дат у житті, коли в країні все ще триває війна?

Про це журналісти Вільного життя поговорили з випускниками Анастасією Михайлишин (Тернопільська школа-ліцей №6 ім. Н. Яремчука), Олександрою Івкіною (ТЗОШ №21) та Степаном Боршошем (ТЗОШ №26).

— Наскільки важливим для вас є святкування випускного балу?

Анастасія Михайлишин: Для мене це незабутня урочиста подія, яка символізує прощання з дитинством, шкільними роками, однокласниками. Це розділяє, так би мовити, один період мого життя — учнівський, дитячий — з юнацьким, дорослим. Тому важливо відзначити цю святкову подію, яка залишить незабутні враження та приємні спогади.

О.І.: До цього дня ми всі йшли 11 років, і він є завершальним кроком у першому етапі нашого життя.

С.Б.: Чесно кажучи, святкування не є для мене дуже важливим. На мою думку, випускний — це всього лиш формальність, або те, що всі звикли робити. Я веду до того, що можна відсвяткувати це й іншим способом, наприклад, поїхати у якусь подорож, або щось у тому ж дусі. І це буде рівноцінно тому випускному, оскільки найголовніше — це спогади.

– Чи варто відзначати випускний за умови того, що в країні війна? Чи можна обмежитись лише урочистою частиною?

А.М.: Хоча життя продовжується і певні території в країні живуть мирно, все ж таки економічна скрута всім відчутна. Тому, думаю, варто обмежитись урочистою частиною.

О.І.: Мені здається, що це вибір кожного колективу окремо, тому що не можна засуджувати тих, хто святкує. Саме в такий час людям потрібно більше радості, щоб батьки хоч трішки відривалися від новин, щоб їхні голови не займала «вічна» політика. До того ж, у кожного є свої проблеми.

С.Б.: Святкувати варто. Це звичайно може виглядати лицемірством, але й відміняти випускний через війну неправильно. Святкування може бути хорошим способом відволіктись. Звичайно, можна обмежитись лише урочистою частиною.

– Як варто проводити святкування випускного вечора у період війни?

А.М.: Стримано і помірковано, не забувати, що в той же час інші люди можуть гинути, захищаючи свою країну.

О.І.: Однозначно можна сказати, що ввічливо і мати міру у всьому. Не варто робити дурниць, які будуть доводити, що молодь некультурна. Адже сумно робиться тим, хто пройшов війну і бачить за чиє майбутнє вони боролися. Оці п’янки, хуліганства, що так часто бувають на випускних вечорах, лише показують, як ми їх підводимо.

С.Б.: Думаю, що потрібно радіти і робити той день незабутнім. Варто бути позитивним у важкі часи, це дуже важливо.

Вибір читачів за тиждень

Відео