Агро-новини 26 травня

Новини аграрного сектору

Обвал цін на гриби спровокував закриття ферм

Низька ціна на гриби спровокувала закриття багатьох дрібних спеціалізованих ферм, а деякі зупинили роботу у зв'язку з сезонним спадом, повідомляє UBR.

Фермер-грибник з Київської області повідомив, що частину продукції взагалі доводиться викидати, так як продати її нереально навіть із дуже великими знижками. Це змушує невеликі компанії припиняти вирощування печериць і глив.

Поки тримаються великі гравці з налагодженим збутом у торгові мережі і на переробні заводи.

«Наше господарство виробляє приблизно 20 т продукції на добу. Якби не поставки сировини на переробку (для консервації), то нам би її не було куди подіти», — сказав Максим Єнченко.

Заробити фермерам цього літа може перешкодити і високий урожай лісових грибів. У минулому році через посуху грибів у лісах було небагато, що різко підняло їх вартість — до 100 грн/кг. Вони були набагато дорожчі за промислові види (печериці, гливи) і тому фактично не конкурували з ними.

Але якщо нинішнє літо буде вологим і теплим, а до цього все йде, то рентабельність вирощування грибів додатково знизиться. Лисички, білі гриби, підберезники, підосичники тощо можуть ще більше перебити торгівлю виробникам печериць і глив.

До речі, зараз у структурі виробництва грибів печериці займають більше 90%. Решта припадає на гливи, а частка екзотичних для наших широт шіїтаке і зовсім мізерна.

Є простий метод стимулювати фермерів сіяти гречку — експерт

Щоб гречка подешевшала, треба збільшити посівні площі. Стимулювати фермерів більше сіяти гречки можна за допомогою податку на додану вартість. Про це Gazeta.ua сказав директор Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

«Щоб гречка подешевшала, її треба вирощувати більше. Є простий метод стимулювати це. Скасувати або зменшити податок на додану вартість на гречку. Але ніхто цього не зробить», – зазначив експерт.

За його словами, у доларовому еквіваленті гречка подорожчала за рік на 20%.

«На це вплинула девальвація гривні. Подорожчало паливо, добрива. Суттєво на ціну вплинуло й те, що зменшили вирощування гречки. Фермери більше вирощують сої, кукурудзи. Ці культури можна експортувати. Гречку закордон не продасиш. Там її не їдять. Для фермера продати врожай гречки — це головний біль», – прокоментував економіст.

У столичних супермаркетах кілограм гречки коштує у середньому 44 грн.

Японія долучиться до програми підтримки фермерів в Україні

Україна працює над залученням Японії до програми підтримки малих фермерів та підвищенням стандартів якості української продукції, повідомив міністр аграрної політики та продовольства України Тарас Кутовий, пише прес-служба Урядового порталу.

За його словами, Японія є стратегічним партнером для успішного розвитку українського аграрного сектору і малих фермерських господарств, зокрема, оскільки наразі більшість інвестицій в Україну надходить саме у сільське господарство.

«Під час зустрічі з Надзвичайним і Повноважним Послом Японії Сумі Шігекі ми запропонували японській стороні підключитися до програми підтримки малих фермерів, і їх зорієнтувати на органічне виробництво», — зауважив міністр.

Він зазначив, що у стандартах якості Україна хотіла б орієнтуватися на Японію.

«Якщо Україна за стандартами якості буде працювати з Японією, то з усім світом ми будемо працювати взагалі без проблем. Я особисто зацікавлений, щоб японські стандарти якості тестувалися через виробничі можливості в Україні», — зазначив очільник відомства.

Зі свого боку представники японської компанії повідомили, що компанія «Марубені» є першою компанією, яка намагається відновити поставки сухих молочних продуктів.

Огляд підготував Орест Сарматський

Вибір читачів за тиждень

Відео