Тернопіль побачив мистецтво, що випереджує сучасність (фото)

Виставка художників із Чорткова Тетяни та Михайла Витягловських почала діяти у Тернополі.

Як вже повідомляв «ТЕРЕН» напередодні, в арт-галереї обласної організації Національної спілки художників України відбулося відкриття спільної експозиції мистецького подружжя – Тетяни та Михайла Витягловських.

Пан Михайло свого часу закінчив відділення художньої обробки дерева Косівського технікуму народних художніх промислів, згодом - факультет дизайну Львівського інституту прикладного та декоративного мистецтва. Він працює у техніці дерев’яної пластики, займається живописом та проектуванням житлового середовища. Як зазначали під час відкриття виставки мистецтвознавці, Михайло  Витягловський – талановитий митець. який у сучасній модерній тенденції малої пластики уміло компонує чи то людські постаті, чи одухотворені предмети, певні умовні речі, які викликають у кожного свої асоціації. Вдивляючись у, здавалося б, абстраговані форми з природної структури і забарвлення дерева, можна побачити навколишню, одухотворену дійсність. Як кажуть деякі шанувальники художника, його твори – протиставлення певним усталеним стандартам нашого, занадто урбанізованого, світу.

Дружина пана Михайла – Тетяна Витягловська, теж випускниця Вижницького училища декоративно-прикладного мистецтва і теж, як і її чоловік, навчалася у Львівському інституті прикладного та декоративного мистецтва. Вона - активна учасниця виставок, різноманітних мистецьких акцій і заходів, лауреат другої премії регіональної виставки до 400-ліття Берестейської унії, першої премії Міжнародної виставки «Високий замок».

Серед нагород мисткині – диплом у номінації «За виразність мови текстилю» на Першому Всеукраїнському трієнале текстилю, відзнака журналу «Світ дитини» на Міжнародній виставці «Львівський осінній салон «Високий замок», А ще – почесні грамоти Міністерства культури і мистецтв України.

Тетяна Витягловська працює у жанрах ткацтва, батика, малярства.

Кожен, хто вдивлявся на виставці у гобелени пані Тетяни, дивувався її умінню із ниток, тканини, створювати насправді живописні речі. Є тут і колоритні, із вкрапленнями спокійної експресії твори, у яких  втілено найтонші порухи душі, і спокійні, філософського гатунку гобелени, що спонукають до роздумів, певного осмислення авторської ідеї. Важливо і те, як наголошували присутні на відкритті виставки, що свій творчий досвід Тетяна Витягловська передає молодому поколінню. Адже вже понад двадцять років вона працює заввідділом класу образотворчого мистецтва у школі мистецтв селища міського типу Заводське Чортківського району.

Роман Лесів, художник із Бучача, виступаючи перед присутніми на відкритті митецького вернісажу, згадав деякі епізоди свого знайомства із подружжям Витягловських.

- Тетяна і Михайло народилися на Бучаччині. Згадую, як сорок років тому ми разом вступали у перший клас художньої школи. Ми тоді і познайомилися з Михайлом, разом ходили до школи. Добирались туди попутками, де там автобуси були! Не раз полями-болотами йшли у цю школу. І то були наші перші кроки до великого мистецтва. Нині творчість Тетяни і Михайла – то мистецтво високого класу, переповнене емоціями. Ці роботи випереджують час. Їхнє мистецтво йде на декілька десятків років уперед, - переконаний Роман Лесів.

А ось у відомого в Україні тернопільського художника Михайла Кузіва, відкриття виставки подружжя Витягловських викликало особливі емоції.

- На цю виставку я давно чекав. Хотів побачити твори Тетяни і Михайла разом на одному вернісажі. Наше перше знайомство відбулося у 1995 році, коли був їхній дебют в Тернополі і мій дебют теж. Спершу вони відвідали мою виставку у художньому музеї, а потім я прийшов сюди, в арт-галерею, на їхню виставку. Я ще тоді зрозумів, що то є фанати своєї справи, як багато хто із нас, тих, хто марить мистецтвом і щось робить, утверджуючись, розкриваючи свій хист, вміння, відчуття. Відтоді у нас дуже гарні, дружні стосунки. А сьогоднішній вернісаж – дуже очікуваний у мистецьких колах, бо всі знають, що Витягловські – це бренд, що ця виставка надзвичайно потужна і матиме широкий резонанс. Експозиція дійсно дуже цікава, професійна і сучасна настільки, наскільки ми собі можемо уявити. Ще скажу, коли не раз гортаю каталоги найрезонансніших мистецьких проектів в Україні, то там завжди бачу яскраві роботи Тетяни і Михайла. І це дуже приємно, отака присутність відомих митців з Тернопільщини у цих каталогах, як свідчення їхньої високої майстерності та непересічного таланту, - сказав Михайло Кузів.

До речі, автор цих рядків теж, тоді у 1995 році вперше познайомився із Тетяною та Михайлом Витягловськими. Про їхню першу спільну виставку готував тоді відеорепортаж для культурно-мистецької, історико-краєзнавчої телепрограми «Мандрівник».

Нині роботи Витягловських зберігають поціновувачі мистецтва у США, Канаді, Австралії, Великобританії, Франції, Німеччині, Польщі, інших країнах, де цінять талант українських митців. А тернополяни мають шанс більше дізнатися про творчість талановитого подружжя після перегляду їхньої виставки в арт-галереї обласної організації Національної спілки художників України. Експозиція діятиме упродовж місяця.

Орест Сарматський

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео