Тернополян атакують кліщі

Тернопільські парки проходять обробку від кліщів. Тернополян попереджають бути обережними під час прогулянок.

Використовують для окроплення аерозолі, які вбивають 80% комах до години часу. Речовина також не дозволяє переходити  з однією стадії розвитку в іншу.

Загалом, цього року зі скаргами на укуси кліщів в тернопільську санепідслужбу  звернулось  вдвічі більше людей у порівнянні з минулим роком. Це пояснюють зниженням температури взимку. Спеціалісти радять також під час прогулянок у парках  чи у лісах носити щільний закритий одяг, головний убір та використовувати спрей проти комах.

- Якщо неприємність все ж таки трапилась – кліща потрібно негайно видалити, звернувшись до травмпункту чи лікувально-профілактичного закладу. При відсутності такої можливості дану процедуру проводять самостійно: повільно видаляють кліща разом з хоботком, розхитуючи його з боку в бік пальцями, обгорнутими марлевою серветкою, пінцетом чи петлею з нитки, яку слід закріпити між хоботком кліща та шкірою людини. 
Після видалення кліща місце присмоктування слід змастити 3% розчином йоду, спиртом або одеколоном, - рекомендують у санепідемстанції.

Оксана БУЧКО

Фото автора

 

Вибір читачів за тиждень

Відео