Які пільги на здобуття освіти передбачені законом для дітей учасників АТО

Кременецький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги відвідав Почаївське вище професійне училище з метою формування в учнів правової освіти.

Так, 25 травня 2016 року начальник відділу організації надання БВПД та роботи з адвокатами Наталія Бобрик провела у навчальному закладі урок правових знань та розповіла учням  про права неповнолітніх: право на освіту, на власність, на вільне висловлювання своєї думки та отримання інформації, на працю та підприємницьку діяльність, пише ternopil.legalaid.gov.ua.

“Правова освіта і виховання формують основу, що допомагає підліткам долати перші життєві труднощі, не зійти на шлях правових порушень.”- зазначає Наталія Бобрик.

Присутніх цікавило питання щодо безоплатного проживання у гуртожитку навчального закладу дітей учасників антитерористичної операції. Фахівці місцевого центру пояснили, що відповідно до ч. 7,8 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» держава забезпечує учасникам бойових дій, зазначеним у пункті 19 частини першої статті 6 цього Закону, та їхнім дітям, у тому числі дітям, які навчаються за денною формою навчання у професійно-технічних та вищих навчальних закладах, - до закінчення навчальних закладів, але не довше ніж до досягнення ними 23 років, державну цільову підтримку для здобуття професійно-технічної та вищої освіти у державних та комунальних навчальних закладах.

Державна цільова підтримка для здобуття професійно-технічної та вищої освіти надається у вигляді:

- повної або часткової оплати навчання за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів;

- пільгових довгострокових кредитів для здобуття освіти;

- соціальної стипендії;

- безоплатного забезпечення підручниками;

- безоплатного доступу до мережі Інтернет, систем баз даних у державних та комунальних навчальних закладах;

- безоплатного проживання в гуртожитку;

- інших заходів, затверджених Кабінетом Міністрів України.

Нагадуємо, що у Тернопільській області діє три місцеві центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги: Тернопільський, Чортківський, Кременецький. Інформацію про центри з контактами можна подивитися за посиланням.

Також, отримати відповіді на запитання, які стосуються безоплатної правової допомоги можна зателефонувавши на єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103 (цілодобово та безкоштовно у межах України із стаціонарних та мобільних телефонів).

Вибір читачів за тиждень

Відео