Агро-новини 29 травня

Новини аграрного сектору.

Дощі покращили прогноз урожаю.

Дощова погода у травні сприяє розвитку озимих і ранніх ярових культур і обіцяє кращий, ніж у минулому році, урожай.

"Дощова погода у травні сприяє розвитку озимих і ранніх ярових культур і обіцяє кращий, ніж у минулому році, урожай",- повідомив голова Аграрного союзу України Геннадій Новіков, повідомляє прес-служба компанії Ceneral planet.

"Поки не можна чітко сказати по всьому валовому збору, але щодо озимих і ранніх ярових культур можна говорити, що урожай у полі зараз кращий, ніж у минулому році", - сказав він.

За його словами, загальний вал зернових і зернобобових культур, який у минулому році склав 60,1 млн. т, у цьому році буде залежати переважно від врожаю кукурудзи, на який істотний вплив чинитиме погода у липні.

За даними Держстату, у 2015 р. урожай зернових і зернобобових склав 60,1 млн. т, що на 5,8% менше показника 2014 р., коли Україна зібрала рекордні за роки незалежності 63,8 млн. т.

Міністерство сільського господарства США (USDA) прогнозує, що у майбутньому маркетинговому році (МР, липень 2016-червень 2017 р.) урожай зернових в Україні складе 59 млн. т, що на 3% менше попереднього показника валового збору у 2015-2016 (60,7 МГ млн. т).

Посівна площа сільськогосподарських культур під урожай 2016 р. очікується у межах        26,5 млн. га, що відповідає площам посіву 2015 р. Міністерство аграрної політики і продовольства України прогнозує, що зернові культури будуть посіяні на 14,4 млн. га, що становитиме 54% у структурі посівних площ.

Українські ягоди користуються високою популярністю в ЄС.

Після того як Україна отримала право на зону вільної торгівлі (ЗВТ) з Європейським Союзом, у фермерів з'явився новий імпульс - у короткі терміни обсяг експорту досяг 39,1% від усього обсягу експорту, повідомляє replyua.net.

Високою популярністю серед європейців користуються українські ягоди. На них немає обмежень за квотами, чим скористалися українські фермери.

Наприклад, у Київській області успішно розвивається компанія ягідних. Її власники вирощують не тільки полуницю, а й малину, ожину та інші ягоди. Агропроект повністю розрахований на зарубіжжя — особливо активні покупці з Німеччини і Польщі. Тим більше що оптові ціни там на вищі, ніж в Україні.

Наприклад, малина коштує €2,25, а в Україні малина коштує €1,2. Баночка варення коштує до €8. Ще один український підприємець вирощує технічну коноплю - виявляється, в ЄС великий попит на конопляне зерно, і експортувати його можна будь-якими партіями, ніяких квот не встановлюється.

Так що фермерам варто робити висновки - якщо продукція відповідає вимогам ЄС, не суперечить законодавству, не обкладається квотами, можна заробляти гарні суми.

В Україні гострий брак коштів на протиепізоотичні заходи — Лапа.

Держпродспоживслужба подавала пропозицію до Мінагропроду про збільшення фінансування на 20 млн. грн, які необхідні для моніторингу кількості антибіотиків, ветеринарних препаратів.

Про це в інтерв'ю AgroPolit.com повідомив голова відомства Володимир Лапа.

Він зазначив, що ще одна з передумов збереження можливості експорту. Крім того, служба відчуває нестачу фінансування протиепізоотичних заходів.

"У цьому році зможемо профінансувати близько 50 млн. грн. у той час, коли 5 років тому ця сума складала і 100-200 млн. грн. Ми стиснулись до такого мінімуму, з яким, м’яко кажучи, дуже важко забезпечити протиепізоотичні заходи. Наше завдання - забезпечити транспарентність використання цих коштів, через тендерні та електронні закупівлі. Натомість хотілося б розраховувати на адекватне фінансування", - повідомив Володимир Лапа.

Огляд підготував Орест САРМАТСЬКИЙ

Вибір читачів за тиждень

Відео