Релігієзнавство замість християнської етики пропонують тернополянам

У тернопільській міськраді розглянують петицію «Про відокремлення освіти від релігії». За п’ять днів вона зібрала 263 підписи тернополян із 250 необхідних.

Як альтернативу, автор петиції пропонує викладання предмету «Етика» або «Релігієзнавства» без акценту на конкретній релігії.

- Так, в дитячих садочках є нормою навчання дітей молитвам християнського обряду і здійснення виховного процесу в дусі християнських релігійних норм. Предмет «Християнська етика» включено до навчальних програм початкової освіти. Відбувається пряма дискримінація прав дітей, в сім’ях яких сповідується будь-яка інша релігійна традиція або не сповідується ніякої. Порушується один з основних принципів дошкільної освіти, встановлений в ст. 6 Закону України «Про дошкільну освіту» - єдність виховних впливів сім'ї і дошкільного навчального закладу, - пише автор петиції юрист Тетяна Семусь.

Як пояснює директор департаменту освіти облдержадміністрації Ольга Хома, викладання предмету «Христинська етика» в школах  узгоджується з батьками.

- Це рішення приймають на педраді, адже предмет – у списку необов’язкових, - говорить вона. – Учень може відмовитись від його відвідування.

Колективного звернення в департемант щодо скасування цього предмету не було. Тому питання про введення релігієзнавства в школах - не піднімали, додає Ольга Хома.

Оксана БУЧКО

Фото з відкритих джерел

 

Вибір читачів за тиждень

Відео