Через загибель активістів депутати не пожаліли мільйона для тернопільської міліції

Хід розслідування вбивства Віталія Ващенка – відомого волонтера, борця за справедливість і одночасно голови фракції «Народного контролю» у Кременецькій міській раді контролюватимуть у Тернопільській облраді.

Для цього сьогодні, 31 травня, у найвищому представницькому органі краю створили тимчасову депутатську комісію. У неї ввійшли по два представники від усіх фракцій. Головою став депутат від «Народного контролю» Володимир Болєщук.

«Прикро, що ніхто не повідомив про підозрілих чоловіків у поліцію»

Такому рішенню передував виступ начальника головного управління Національної поліції у Тернопільській області Олександра Богомола. Його викликали до трибуни спеціально, адже депутати хотіли знати, як просувається розслідування.

  • У 2015 році в області сталося 25 убивств. Усі, окрім одного, розкриті, - каже він. – Цього року маємо 6 убивств. Серед них – трагедія із Віталієм Ващенком. Вбивць ми розшукуємо. Задіяні посилені слідчо-оперативні групи. У нас уже є чимало інформації щодо тих двох невідомих.

Нагадаємо, 26 травня близько 23 години двоє невідомих осіб завдали важкі тілесні ушкодження Віталію Ващенку. Чоловіка били битами просто у дворі нежитлового обійстя, де він займався підприємницькою діяльністю. Активіст чинив їм спротив, додав головний поліцейський краю.

  • Наміру вбирати вони очевидно не мали. Хотіли просто налякати, - вважає він. – Але від травм чоловік за три години помер у лікарні. Убивці три дні стежили у Кременці за громадським активістом. Їх помітили місцеві. Прикро, що ніхто не повідомив про підозрілих чоловіків у поліцію.

У поліції серед основних версій вбивства розглядають громадську та політичну діяльність загиблого. За фактом завдання тяжких тілесних ушкоджень, що спричинили смерть потерпілого  розпочали кримінальне провадження («Терен» писав про це ТУТ і ТУТ).

Згадали про свободівця із Борщева Володимира Яворського

Під час звіту Олександра Богомола депутати вимагали також пришвидшення розслідування у кількох кримінальних провадженням, порушених після передчасної смерті голови фракції ВО «Свобода» у Борщівській міській раді Володимира Яворського («Терен» про це писав ТУТ і ТУТприм.).

Колеги померлого стверджують, що чоловік помер через навмисну халатність лікарів. Мовляв, влада нині «планомірно винищує активістів». Проте голова обласної держадміністрації Степан Барна це заперечив. Він закликав поліцейських якомога швидше знайти винних і замовників нападу на Віталія Ващенка, а також розібратися у справі Володимира Яворського. Мовляв, керівництво області у цьому зацікавлене не менше, ніж громадські активісти.

Варто згадати, що на цьому засіданні депутати таки прийняли рішення "Про проект програми сприяння органам поліції у підвищенні рівня безпеки громадян на території Тернопільської області на 2016 рік". Ухвалити її Олександр Богомол просив двічі, навіть на засідання комісій ходи, аби переконати політиків.

Програма розроблена на основі кардинальної трансформації критеріїв оцінки роботи поліцейських – із кількісних на якісні. Вона враховує необхідність вирішення актуальних завдань щодо забезпечення публічної безпеки і порядку, охорони прав і свобод людини, інтересів суспільства і держави, протидії злочинності. Окрім того, спрямована на досягнення якісного правоохоронного сервісу.

Термін реалізації програми – 2016 рік. На виконання передбачених заходів із обласного бюджету виділять 1 млн грн. Як повідомив головний поліцейський краю, більшість грошей використають на підтримку батальйону патрульно-постової «Тернопіль». Нагадаємо, цей підрозділ уже два роки залучають до охорони об’єктів і розслідування справ у зоні АТО.

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ

Фото автора

Довідка. Про те, що відбувалося сьогодні на сесії також можна прочитати ТУТ, ТУТ і ТУТ.

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео