У Тернопільській облраді всерйоз взялися за культуру і освіту (фото)

Тернопільська облраді запровадили премію імені Івана Марчука. Її матимуть шанс отримати обдаровані діти, які проявили себе у малярстві.

Таке рішення сьогодні, 31 травня, ухвалили на сесії обласної ради. «За» проголосували 50 із 53-ти зареєстрованих депутатів. Прийняли цього дня чимало інших рішень, причому частина із них стосувалася сфери культури. Ухваливши низку звернень і господарських питань, депутати близько 18.00 закрили засідання. Коли відбудеться наступне - повідомлять згодом.

Розмір премії кожному номіналу - 3 тисячі гривень

Лауреатом премії імені Івана Марчука може стати обдарована дитина віком від 7 до 15 років, якщо вона створила кращий твір у номінаціях малярство і графіка. Премію присуджуватимуть щороку двом лауреатам - по одному у кожній номінації. Розмір премії - 3 тис. грн. Ці гроші у кожній із номінацій виплачуватимуть з обласного бюджету.

До слова, вручатимуть премії щороку саме 12 травня - у день народження Івана Марчука. А висунення кандидатів на здобуття премії здійснюватимуть початкові спеціалізовані мистецькі навчальні заклади області і заклади освіти, йдеться у рішенні.

Рішенням також передбачили, що премію присуджуватимуть одому автору тільки раз. Нагадаємо, 2016-й рік на Тернопільщині оголосили роком Івана Марчука. Більшість урочистостей відбулися у квітні-травні цього року.

Вирішили долю найвідомішого тернопільського довгобуду

Депутати також затвердили зміни до статутів ряду закладів культури, а також вирішили перейменувати Тернопільську обласну комунальну інспекцію охорони пам’яток історії і культури. Тепер це - комунальна установа Тернопільської обласної ради «Тернопільський обласний центр охорони і наукових досліджень пам’яток культурної спадщини». Окрім того, Тернопільський обласний краєзнавчий музей став комунальною установою Тернопільської обласної ради «Тернопільський обласний краєзнавчий музей», а обласна універсальна наукова бібліотека - комунальною установою Тернопільської обласної ради «Тернопільська обласна універсальна наукова бібліотека».

Окрім того, депутати погодилися на передачу незавершеного будівництва Тернопільської обласної державної бібліотеки із державної власності до спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст краю. Зробили це, враховуючи рішення обласної ради від 11.12. 2014 р. за №1815 «Про звернення депутатів Тернопільської обласної ради до Кабінету Міністрів України щодо передачі незавершеної будівництвом Тернопільської обласної державної бібліотеки у Тернополі з державної власності до спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Тернопільської області», рекомендації постійних комісій Тернопільської обласної ради, керуючись п. 2 ст. 4 Закону України «Про передачу права державної та комунальної власності», п. 32 ч. 1-ї ст. 43 Закону «Про місцеве самоврядування в Україні».

Нагадаємо, йдеться про один із найвідоміших тернопільських довгобудів. Це приміщення у центральній частині обласного центру за адресою площа Героїв Євромайдану, 17  не можуть довести до пуття уже близько 25 років. Якщо воно стане власністю громади краю, вона сама вирішуватиме, що далі робити із недобудовою і як шукати інвестора.

Передали гроші на шкільні автобуси

На сесія також внесли зміни до обласного бюджету на 2016 рік. Причому йшлося про розподіл освітньої субвенції із державного бюджету місцевим бюджетам за рахунок залишку, що утворився на початок бюджетного періоду.   

Отже, у Лановецькому районі отримають на придбання шкільних автобусів для перевезення дітей, які проживають у сільській місцевості, на умовах співфінансування (50% - за рахунок залишку освітньої субвенції, 50% - за рахунок коштів місцевих бюджетів – прим.) 600 тис. грн. Натомість у Мельнице-Подільський селищний бюджет (Борщівський район) надійде 1 млн 200 тис. грн.

Нагадаємо, йдеться про купівлю шкільних автобусів для навчальних закладів краю, у яких раніше забрали їхні машини на потреби АТО. Оскільки вартість такий автобусів останнім часом суттєво зросла, депутати висловлювалися за те, щоб суми витрат збільшити або вимагати компенсацію у держави.

До того ж, на сесії вирішили спрямувати залишок освітньої субвенції на підготовку робітничих кадрів Державному навчальному закладу «Тернопільський професійний коледж з посиленою військовою і фізичною підготовкою». Ці гроші отримали із державного бюджету. І тепер ними «латають діри» у фінансуванні профтехучилищ, адже їх забезпечення тепер переклали на місцеві бюджети.

Про те, що відбувалося сьогодні на сесії також можна прочитати ТУТ, ТУТ і ТУТ.

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео