На енергоефективність Тернопілля планує витратити понад 90 мільйонів

Обласну комплексну програму енергоефективності та енергозбереження на 2016-2019 роки ухвалили на сесії обласної ради 31 травня.

На її виконання лише у 2016 році потрібно 23 мільйони 300 тисяч гривень. Із державного бюджету очікують 6,5 мільйона гривень, із обласного – 1,3 мільйона. Натомість із місцевих бюджетів планують залучити понад 2 мільйони гривень, з інших джерел – майже 13,5 мільйона гривень.

Власне, тепер на Тернопіллі роблять ставку на енергоефективність. Так, щоб скоротити споживання газу, цього року на використання відходів деревини перевели котельні восьми бюджетних установ і організацій. Вартість цих проектів – близько півтора мільйона гривень. Окрім того, 21 енергоефективний проект на майже 19 мільйонів гривень включили до переліку інвестиційних програм і проектів регіонального розвитку.

До того ж, в області реалізовують ще 31 енергоефективний проект за іншими програмами. Вони тягнуть на 13 із половиною мільйонів гривень. Причому завершити уже вдалося 25 проектів, хваляться обласні чиновники.

Іншого виходу – просто немає, переконують обласні чиновники. Адже у структурі споживання енергоносіїв в області природний газ складає 54%, електрична енергія – 29,6%, теплова енергія – 4,7%, нафтопродукти – 9,5 %, вугілля – 2%, інші – 0,2%. І борги у сплаті за них останнім часом лише ростуть.

Цитуємо документ: «Враховуючи те, що домінуюче місце у структурі споживання енергоносіїв займає природний газ, а основне і допоміжне обладнання значної кількості комунальних котелень та котелень бюджетних установ і організацій вичерпало допустимі терміни експлуатації, головним напрямком роботи у сфері енергозбереження є залучення до паливно-енергетичного балансу області енергії, виробленої з альтернативних джерел та характерних для нашого регіону альтернативних видів палива.

Метою програми є реалізація політики енергоефективності та енергозбереження шляхом скорочення споживання природного газу бюджетними установами області, підприємствами комунальної теплоенергетики та бюджетної сфери. А також завдяки модернізації виробництва теплової енергії, зокрема, переведення котелень на альтернативні види палива; заміни застарілого енергоємного котельного обладнання; термомодернізації будівель житлового фонду та соціальної сфери».

До слова, у 2017 році на виконання Програми планують витратити понад 25 мільйонів гривень, у 2018-му – 21 млн 650 тис. грн, у 2019-му – 21 млн 670 тис. грн. Тобто загалом очікують залучити із різних джерел – понад 91,5 млн грн. Питання лише в тому, чи знайдеться стільки грошей…

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ

Фото автора

Довідка. На сесії депутати також ухвалили інші рішення. Про це читайте ТУТ, ТУТ, ТУТ і ТУТ.

Вибір читачів за тиждень

Відео