На Тернопільщині планують створити археологічний музей за 25 мільйонів гривень

Унікальний археологічний музей планують створити у селі Чернелів-Руський неподалік Тернополя на території могильника Черняхівської культури початку ІІІ – початку V століть. Концепцію музею на розсуд громадськості представили її автори – Богдан Строцень та Юрій Вербовецький. Ціна питання – щонайменше 25 млн. грн.

Задум створити музей на місці розкопок могильника Черняхівської культури виношував його багатолітній дослідник Ігор Герета. Після його смерті справу свого вчителя продовжив тернопільський археолог Богдан Строцень, який брав участь у дослідженнях могильника у Чернелеві-Руському протягом 1973-1980 рр., і, напевно, більше за нього про Черняхівську культуру не знає ніхто, пише "Номер один". 

– Черняхівський могильник у Чернелеві-Руському унікальний і найбільше досліджений на всій Правобережній Україні. У ньому представлено всі етапи Черняхівської культури. Тому створення археологічного музею буде корисним для іміджу Тернопільщини і всієї України. Ми зможемо показати всьому світу, що нам не потрібно щось вигадувати і натягувати факти – наша історія дуже давня і тісно пов'язана з історією Європи, – зауважує автор наукової концепції створення музею в Чернелеві-Руському, кандидат історичних наук, директор ДП «Подільська археологія» Богдан Строцень.

Автор архітектурної концепції музею Юрій Вербовецький запланував розмістити весь музейний комплекс на земельній ділянці площею 1,018 га, забудова має розміститися на 1380 кв. м.

Архітектурна концепція передбачає зведення музею у північній окраїні села Чернелів-Руський.

– Планується, що це буде багатофункціональний музейно-рекреаційний туристичний комплекс. До двоповерхового корпусу музею з виставками предметів побуту Черняхівської культури, за задумом авторів, примикають одноповерхові флігелі – експозиційні зали-павільйони, які утворюють накриття над двома музеєфікованими групами захоронень. Одна з груп – це так звані «князівські» поховання, інша – поховання звичайних людей. Також передбачено відтворення могил під відкритим небом, – зазначив пан Строцень.

Музей пропонуватиме до огляду близько 2000 експонатів з наявних фондів, зазвичай із краєзнавчого музею. Окремий зал відведено для експозиції, присвяченої досліднику некрополя Ігорю Гереті та історії досліджень археологічної пам’ятки. Передбачено також музейне кафе-ресторан із заскленим залом та відкритою терасою, з якої відкривається мальовнича панорама села Чернелів- Руський. Комплекс доповнений інформаційно-туристичним пунктом та сувенірним магазином. На другому поверсі розміщено науковий центр археології Тернопільщини. Він матиме конференц-зал на 120 місць, музейну бібліотеку, аудиторії, археологічну лабораторію.

На думку начальника управління культури ТОДА Григорія Шергея, щоб втілити в життя археологічний музей, потрібно щонайменше 25 млн. грн. Усі зацікавлені особи усвідомлюють, що подібних коштів ні в державному, ні, тим більше, в обласному бюджеті віднайти не вдасться, тому цей проект виставлятимуть на міжнародних «ринках» для отримання грантових коштів.

– Наразі пам'ятка у Чернелеві-Руському відома у вузьких колах. Її потрібно популяризувати, передусім через виставки в Україні й особливо за кордоном. Тоді ми також зможемо залучати гроші від грантів, – доповнює колегу Богдан Строцень.

     

Вибір читачів за тиждень

Відео