Якби гроші били фонтаном

ebc06de9c95aa2f0eeb8348a634ab5dc
Єдиний у Ланівцях фонтан у центральному сквері міста напередодні літа знову почав діяти, але без запланованої реконструкції. Щоправда охорони з алебастрових гномиків, якими колись оточили гідроспоруду, цьогоріч вже немає. Більшість з них потрощили не в міру активні відпочивальники, решту ж просто прибрали, щоб ні в кого не свербіли руки. Але річ - не в них.  
Не зовсім вдало було здійснене саме підведення води до фонтану, та й сам він потребує реконструкції, бо споруджувався за мізерні кошти, на які спромоглось тоді місто, - говорить депутат Лановецької міської ради Петро Стецюк, з ініціативи котрого та ще кількох його колег  нещодавно проводили  робочу нараду з цього приводу в кабінеті міського голови Романа Казновецького.
Зійшлись на думці обкласти водозбірник довкола фонтану плиткою і здійснити ще  деякі опоряджувальні роботи. Але поміркували, помріяли і врешті-решт відмовились від гарного задуму. За словами мера, щоб оновити споруду, потрібно понад 50 тисяч гривень, але й це для Лановець, виявляється, дуже великі гроші, тому фонтан залишили у нинішньому його стані, бо є потреби більш нагальні. Можливо, хтось подумає, що сказане вище - занадто дрібний факт, аби озвучувати його через ЗМІ, але в зв’язку з цим маємо ще одну нагоду нагадати про мізерний бюджет деяких малих міст і селищ області, де не тільки фонтан реконструювати, а й відремонтувати кілька десятків метрів дороги стає справді подією. Так, бюджет м. Ланівці до останніх виборів місцевих рад, за словами тодішнього голови Лановецької міськради Івана Ткачука, станом на минулий рік складав майже 10 мільйонів гривень, а нині, коли кошти на обслуговування трьох дитячих садочків  були передані міською радою в розпорядження районної, він становить трохи більше трьох мільйонів. На такі гроші й справді особливо не «розкрутишся». Звісно, це результат не сьогоднішнього дня, а скоріше спадщина всіх попередніх років і тієї політики, котру вела держава. Подібна ситуація і в сусідньому райцентрі Збараж, міський бюджет якого тепер становить майже 5 мільйонів, а от у Кременецкій міськраді він складає 26 мільйонів. Але Кременець – місто обласного значення, де й далі на утриманні міського бюджету перебуває цілий ряд закладів, включаючи дитячу музичну школу. В Шумську ситуація дещо інша. Навколо нього створена громада, що займає площу майже половини колишнього району, з середньомісячним бюджетом у 16 мільйонів гривень. Та справа в перспективі, звісно, не в кількості мешканців того чи іншого населеного пункту або території, а в інвестиційному кліматі, максимальній реалізації всіх економічних можливостей, від яких залежить благополуччя людей.  Тому, повертаючись до теми, пошук шляхів наповнення казни Лановецької міської ради є завданням номер один для кожного, кому люди довірили владу, бо від цього залежить виживання населеного пункту та його майбутнє. Григорій БАСЮК Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео