Дух Пінзеля витає на Тернопільщині (фото)

Мистецьку спадщину всесвітньовідомого скульптора вісімнадцятого століття Іоана Георга Пінзеля популяризують у  Бучачі.

А кава тут дуже смачна. Саме кореспондент «ТЕРЕНу» напередодні став один із перших відвідувачів затишної «Кав’ярні на Агнона», у старому куточку Бучача, де свого часу народився і проживав Нобелівський лауреат. Кав’ярня відкрилася у час, коли в Бучачі проводяться «Дні Пінзеля». І це додає якось певного історично антуражу кожному ковтку цього вміло приготовленого напою. В інтер’єрі закладу відтворено куточок давнього містечка – дерев’яні скульптури, старі крісла, картини місцевих авторів із зображенням архітектурних тутешніх перлин, у тому числі й творів всесвітньовідомого скульптора Іоана Георга Пінзеля. Нині вони збереглися у міській ратуші, костелі Успіння Пресвятої Богородиці, церкві Святої Покрови. Це і - придорожні фігури Яна Непомука (1750), фігура Богородиці (1751) та скульптура Святого Онуфрія в селі Рукомиш (1760).

Власне, «Дні Пінзеля» відкрилися в костелі Успіння Пресвятої Богородиці за участю концерту академічного камерного оркестру «Harmonia Nobile» з Івано – Франківська. На початку імпрези до присутніх звернувся голова Тернопільської облдержадміністрації Степан Барна.

- Важливо, щоб такі «Дні Пінзеля» проводилися постійно. Щоб туристи знали, що сюди варто приїхати і побачити те, що творив скульптор і де це все відбувалося. Хотів би, щоб всі ми разом, від сьогоднішнього дня, коли поїдемо додому, сказали усім, що є таке прекрасне місто Бучач, в якому творив скульптор Іоанн Пінзель, який тут залишив мистецьке надбання не тільки для України, але й для всієї культурної спадщини світу, - сказав Степан Барна.

А заслужений художник України, професор Львівської Національної академії мистецтв Микола Шимчук, вітаючи учасників та гостей мистецького свята, нагадав, що бучацька земля неодноразово була помічена увагою Господа.

- Тут народжувалися знамениті люди, починаючи від літераторів, музикантів, нобеліантів. І такий процес не завершується Пінзелем, світової слави обдарованим генієм. Нині це не просто вшанування його пам’яті, це підтвердження того, що жителі Бучача можуть привертати увагу усіх до тих чудес, створених Пінзелем. Я вітаю усіх, хто започаткував цю ініціативу. Вона буде корисною для прославлення міста, ваших предків, душі яких, допомагають вам. І мені приємно, що Львівська Національна академія мистецтв буквально, дотично долучається до цього мистецького дійства, - сказав Микола Шимчук.

А потім у костелі пролунали перші музичні акорди, якими розпочався концерт Аакадемічного камерного оркестру "Harmonia Nobile" з Івано-Франківська.

Опісля, керівник проекту, музикант Віктор Гребеньовський, не скривав тихої радості від того, що видно з усього, «Дні Пінзеля» таки вдалися.

- Думку про те, що було би добре вшанувати Пінзеля у Бучачі певним чином, я почув від Миколи Павліва зі Львова. Говорили про те,  що було би добре зробити тут, скажімо, «Пінзель-Фест». Адже Бучач фактично купається у славі Пінзеля і це майже не використовується. І от, буквально минулого року начальник районного відділу культури запропонував ідею провести у нас, в Бучачі «Дні Пінзеля». Таку ідею гаряче підтримав голова районної ради Віталій Фреяк і ми взялися за реалізацію цього задумуЗрозуміло, що самі цього всього у Бучачі ми не змогли зробити, тому покликали наших земляків, які нині мешкають у Львові. Це – науковці, які прекрасно розуміються на музейній справі, мистецтві. І вони нам багато в чому допомогли. Важливо і те, що вже під час підготовки цієї триденної мистецької, просвітницької імпрези, ми зрозуміли одне: Пінзель починає нас усіх об’єднувати навколо себе. Він нас кличе до розуміння свого творіння, яке є не просто певний образ у камені чи в дереві. У його творах – величезний філософський зміст, розкрити який кожен повинен сам для себе. А щодо «Днів Пінзеля», то особливо насиченою у нас буде субота та неділя. Ми спеціально деякі мистецькі речі повторюємо, щоб більше людей змогли б їх побачити. Йдеться не тільки про наукові конференції, літературні екскурсії Бучачом, поїздку у Рукомиш, до кам’яної скульптури Святого Онуфрія, яку створив Іоан Пінзель. Будуть ще й і зустрічі з письменниками, а кожен день о 18-й годині завершуватиметься класичною музикою у костелі. Сподіваємось, що наш Бучач буде носієм популяризації  Пінзеля, а його творіння нас гуртуватимуть і ми станемо іншими, станемо більше любити цей світ і намагатимемося робити його кращим, - переконаний Віктор Гребеньовський.

Орест САРМАТСЬКИЙ

Фото автора

 

 

Вибір читачів за тиждень

Відео