Щоб уникнути покарання, порушники з Тернопілля інсценують «тиск на бізнес»

Аж 7,5 млн. грн.  збитків відшкодували державі торік, завдяки слідчим Державної фіскальної служби (ДФС) Тернопільщини. Такою статистикою хваляться у Відділі організації роботи Головного управління ДФС в області. Адже податкові злочини, зокрема, умисне ухилення від сплати податків, належать до складної категорії кримінальних проваджень. Майже у всіх провадженнях потрібні експертні дослідження Такі розслідування вимагають значних трудових і матеріальних ресурсів, а також часу, стверджують фахівці.

  • Це зумовлено, як правило, необхідністю дослідження значної кількості документів і господарських операцій, проведених по всій Україні, а іноді і за її межами, протягом кількох років. І суми завданих збитків у провадженнях складають мільйони гривень, - уточнюють у податковій.

Збір доказової бази, у тому числі отримання слідчим документів, наразі є досить тривалою процедурою, передбаченою чинним кримінальним процесуальним законодавством. Про його недосконалість все частіше заявляють керівники різних правоохоронних органів, у тому числі й НАБУ.
  • Наприклад, процедура отримання судового рішення та здійснення на його підставі тимчасового доступу до банківських документів здебільшого триває більше місяця, - стверджують фіскали. - Майже у всіх кримінальних провадженнях про податкові злочини проводяться експертні дослідження: почеркознавчі, економічні, технічні, будівельні, товарознавчі тощо. Збір матеріалів для проведення таких досліджень теж вимагає значного часу, а проведення самих експертиз зазвичай триває кілька місяців.
Розслідування одного злочину тривало рік і 8 місяців. Здебільшого при проведенні розслідування кримінальних проваджень платники податків, а точніше - неплатники, операції яких досліджують, перешкоджають слідству – не надають відомості, документи, приховують інформацію, роблять неправдиві свідчення або відмовляються давати покази.
  • Окрім того, частим є невиконання законних вимог слідчого та судових рішень, що особливо ускладнює встановлення істини та прийняття об’єктивного рішення і відповідно продовжує тривалість слідства, - каже начальник Слідчого управління фінансових розслідувань (СУФР) Головного управління ДФС в області Олег Буць.
До прикладу, працівники СУФР ГУ ДФС у Тернопільській області у березні цього року завершили досудове розслідування і спрямували до суду обвинувальний акт стосовно чотирьох осіб, які в складі організованої групи ухилились від сплати податків на суму понад 7 млн. грн. При цьому, розслідування злочину тривало рік і 8 місяців.

  • Нерідко одним із способів тиску на орган розслідування із метою уникнення відповідальності за скоєне є надання неправдивих відомостей громадськості, в тому числі й через засоби масової інформації, про так би мовити «тиск на бізнес» з метою отримання неправомірної вигоди, - зазначає Олег Буць. – Однак ми переконані - у таких випадках необхідно діяти, згідно із чинним законодавством. Тобто повідомляти про факти вимагання хабара відповідним компетентним органам.
Варто додати, незважаючи на те, що розслідування податкових злочинів є складною і трудомісткою діяльністю, економічний ефект від діяльності підрозділів податкової міліції – доволі значний. Адже тільки у 2015 році всіма правоохоронними органами області, які борються із економічною злочинністю, державі і місцевим бюджетам відшкодували збитки в сумі 7,95 млн. грн. Причому 95% із них - за кримінальними провадженнями СУФР ГУ ДФС в області. Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ Фото автора і з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео