Агро-новини 6 червня 

май11

Новини аграрного сектору

На Буковині почали вирощувати ананаси

На полі біля села Лужани Чернівецької області, де в квітні цвіли тисячі тюльпанів, дозрівають ананаси звичайні (Ananas comosus).

Про це пише News24ua.

Тисячі туристів з усієї України вже відвідали це унікальне місце.

Саджанці молодих ананасів до висадки у відкритий ґрунт підготувала кафедра рідкісних і тропічних рослин ЧНУ ім. Юрія Федьковича.

«Ананаси — дуже корисна ягода, здатна давати в тропічному кліматі до двох врожаїв на рік. Вчені нашого університету довели можливість повного дозрівання ананаса в наших умовах тільки один раз, та й цього буде досить, щоб цей смачний і поживний фрукт з'явився на столах українців. Його плоди споживають у свіжому вигляді, роблять з них компоти, сік, джеми, додають до м'яса, використовують в різних салатах», — розповідає професор кафедри Семен Вовтушанський.

06062
06062

 «Ананаси є типовим компонентом кухні багатьох країн, а в сучасному світі широко використовуються в кухнях розвинених країн, зокрема, без ананасового соку неможливо приготувати такий відомий коктейль як Пінаколада», — додає професор.

Також він зазначив, що свято першого врожаю планується провести до Дня Незалежності.

Нагадаємо, найпопулярнішою ягодою на полях України залишається полуниця, на другому місці — малина.

Світові ціни на свинину зросли одразу на 4%

На поточному тижні світові ціни на свинину в забійній вазі зміцнилися в середньому на 4,1%. Винятком стали США, де ця продукція подешевшала на 2,6%. Значне підвищення вартості відзначено в Бразилії, Німеччині та Канаді.

Про це повідомляє Асоціація свинарів України.

06063
06063

Тенденція до підвищення цін позначилась і на товарному поголів’ї, практично всюди воно дорожчало — в середньому на 4,8%. Зниження вартості відзначено лише в Україні (-5,5%). Помітно підвищилися ціни в Угорщині, Бразилії та Німеччині.

Ціни на живих свиней в Росії зросли практично у всіх округах. Зниження спостерігається тільки в СФО. Найбільш помітне підвищення відзначено в ЦФО і ПдФО.

Ціни на російську свинину в напівтушах зміцнилися в ЦФО, ПдФО і УФО, а в інших округах — знизилися. В середньому, живі свині в Росії за тиждень подорожчали на 3,4%, а свинина в напівтушах — на 1,5%.

Негода в Європі приносить дохід турецьким садівникам

Турецькі експортери відвантажують черешню ранніх сортів на ринок ЄС за небувало високими цінами. «Винуватницею» настільки високих цін стала негода, що негативно вплинула на врожай черешні в багатьох країнах Північної півкулі.

Про це повідомляє «АПК-Інформ».

На сьогоднішній день продаж ранньої черешні на зовнішні ринки турецькі трейдери здійснюють в межах 3,63—4,2 євро/кг, що більш ніж удвічі дорожче, ніж рік тому.

При цьому пропозиція ранньої черешні в Туреччині скоротилося: через заморозки в другій половині травня урожай в деяких господарствах країни знизився на 70% в порівнянні з попереднім роком.

06061
06061

У підсумку, високий попит в умовах зниження пропозиції дозволяє турецьким виробникам ранньої черешні встановити високі ціни на свою продукцію. Згідно з їхніми словами, у випадку подальшого скорочення пропозиції ранньої черешні в Туреччині, ціна може і далі рости.

Нагадаємо, заморозки і дощі, які спостерігалися в Європі навесні, виявилися фатальними для врожаю черешні в Іспанії і Італії — найбільших країнах-виробниках даної культури в регіоні. Це призвело до дефіциту ранньої черешні на європейських ринках, який трейдери намагаються компенсувати за рахунок продукції з Туреччини.

Огляд підготував Орест Сарматський

Вибір читачів за тиждень

Відео