Кременець побачить артефакти Скіфії (фото)

скфи01

У Кременецькому краєзнавчому музеї завтра виставлятимуть рідкісні артефакти скіфсько-сарматського періоду

Виставку у Кременецькому краєзнавчому музеї презентує громадська організація «Фактор державного значення з охорони історико-культурних цінностей» із Первомайська, що на Харківщині. У ній – рідкісні екземпляри та їх копії скіфсько-сарматського періоду, а саме: скіфські акінаки, колекція дзеркал, мечі, кинджали, ножі періоду Лурістан, Гальштат. Окремо представлено унікальну колекцію раннього бронзового віку –«Красний маяк», прикраси «тваринний стиль», колекція знаків князів Рюриковичів.

скфі04
скфі04

            

скфі05
скфі05

- Скіфська культура залишила українським степам багату спадщину. Скрізь, де проходили скіфські кочовища, і нині височать земляні пагорби — кургани, місця поховань правителів і знатних воїнів. Саме ці пам’ятки відкривають таємниці надзвичайно багатої та високорозвиненої культури скіфів, - розповідає представник громадської організації «Фактор державного значення з охорони історико-культурних цінностей» Віктор Шорох. - Найвідомішими є кургани Солоха і Гайманова Могила на Запоріжжі, Чортомлик і Товста Могила в Дніпропетровській області. Розкопки курганів дозволили вченим дослідити скіфське мистецтво, представлене,  передусім, виробами із золота і срібла.

2.воїни
2.воїни

Як розповів Віктор Шорох, скіфська культура залишила й архітектурні пам’ятки. На півдні України, на нині окупованій території, поблизу Сімферополя, розташована археологічна пам’ятка світового значення — місто Неаполь Скіфський. Тут також були знайдені надзвичайно цінні свідчення високого рівня художньої культури скіфів: фрески, барельєфи, коштовні прикраси, посуд та обладунки.

- Ювелірне мистецтво скіфів є одним із найяскравіших у художній культурі Північного Причорномор’я. Серед художніх виробів, знайдених у похованнях скіфів, найцікавішими є предмети, декоровані в так званому «звіриному стилі»: обкладки колчанів, рукояті мечів, кінська збруя, а також ювелірні прикраси, посуд. Головні мотиви, що зустрічаються на цих виробах, часто пов’язані із зображенням тварин та птахів. Учені навіть згрупували їх за типами: «образ копитного» (олень, кінь, лось, коза), «образ хижака» (лев, пантера, вовк), «образ птаха» (орел) та «образ фантастичної тварини» (грифон, сфінкс). Зображення виконувались у техніці невисокого рельєфу за допомогою лиття, різьблення, кування, чеканки, найчастіше із золота й срібла. Особливостями скіфського «звіриного стилю» є надзвичайна динаміка, реалістичність образів. Щодо самої виставки, то скажу таке. Розквіт скіфського мистецтва припадає на VII—VI ст. до н. е. Скіфська культура поширювалася на Північне Причорномор’я, Кубань, Алтай, Сибір. Скіфське мистецтво — це різьблення по дереву й кістці, а головне, — це віртуозна обробка металу. Скіфи володіли секретами багатьох сплавів, займалися литтям, тисненням, карбуванням, знали спаювання, зернь, філігрань, - продовжує Віктор Шорох. - У різьбі по дереву й кістці, литті з бронзи, золота і срібла відтворювались постаті звірів або фантастичних істот. Зображення виконувались у своєрідній художній манері. Олені, лосі, гірські козли, хижі птахи із розпростертими крилами, пантери з опущеними додолу головами, пташині лапи, звірині морди та вуха, кінські копита — із таких мотивів складається сюжет скіфських витворів.

скф03
скф03

Як каже Віктор Шорох, мета виставки у Кременці – популяризація історико-культурної спадщини нашої країни та захист історичних пам’яток від нищення та розграбування. Адже за різними даними, в Україні діє понад 50 тисяч чорних археологів, які ведуть розкопки у заборонених місцях, завдаючи цим самим великої шкоди безцінним пам’яткам історії. А потім такі артефакти продаються на підпільних аукціонах.

- Тому створюємо копії археологічних знахідок, щоб якомога більше людей змогли побачити унікальні зразки скіфської культури. Над ними працює ціла група ентузіастів. Копії виконані з високою точністю, з використанням металу, який за своїм складом дуже схожий на метал скіфських часів. Хочемо показати ці речі у багатьох музеях. Уже розмовляли з дирекціями 180 українських музеїв, які відгукнулися на нашу пропозицію і готові показати артефакти, вірніше їхні абсолютні копії, - розповідає Віктор Шорох.

Всього, починаючи із 7 червня, у Кременецькому краєзнавчому музеї можна буде побачити предмети, що характеризують скіфську культуру, зокрема періоду 7-3 тисячоліть до нашої ери. Тут є близько ста копій художніх виробів, у тому числі й декорованих у  «звіриному стилі». Це зброя, кинджали, так звані акинаки – короткі мечі, а також, підвіски, пояси, дзеркала, пряжки, інші прикраси скіфів.

Орест Сарматський

Фото – Кременецький краєзнавчий музей, відкриті джерела

Вибір читачів за тиждень

Відео