Біолога з Австрії вшанували на Тернопільщині пам’ятною дошкою

крембостад0806
У Кременці відкрили меморіальну дошку засновнику ботанічного саду. Кременецький ботанічний сад, заснований більше двох століть тому, - один із найстаріших в Україні. Його закладку пов'язують із заснуванням у 1805 році у Кременці Вищої Волинської гімназії, яка згодом була реорганізована у Кременецький ліцей. Засновниками й організаторами саду були відомий садівник Міклер, з ім'ям якого пов'язана організація багатьох садів на Україні, викладач природничої історії Кременецького ліцею – відомий і заслужений дослідник флори Волині та Опілля, доктор медицини та ботаніки Віллібальд Бессер, а також співробітник гімназії Зейдлід.

DSC08625
DSC08625

- Тоді під ботанічний сад було виділено 4,5 га площі, в яку ввійшов парк для відпочинку, розсадник, розарій, а також оранжереї, парники. З Франції та Англії було доставлено багату колекцію рослин і насіння. У перші роки діяльності саду було зібрано понад 1660 екзотичних рослин та більше 610 місцевих видів, - розповіла провідний фахівець сектору екологічної освіти Кременецького ботанічного саду Юлія Бондючна.
За її словами, ще у 1810 році В. Бессер опублікував перший каталог рослин ботанічного саду, в якому описані цікаві види, завезені у Кременець із Франції, Швейцарії, Німеччині, Бельгії, США та інших країн. Багато видів передано у ботанічний сад із приватних колекції і садів. За Бессера площа саду розширилася до 20 га, регулярними щорічними стали випуски каталогів рослин. З 1810 по 1823 роки колекція саду збільшилася з 2406 видів рослин до 12 тисяч видів, колекції деревних порід відкритого ґрунту – з 238 виідів у 1811 році до 585 видів у 1834 році. В. Бессер налагодив контакти з іншими ботанічними садами Росії та зарубіжжя. Широко практикувався обмін насінням і гербаріями з ботанічними садами Кракова, Гамбурга, Вільна, Парижа, Гетінгена. Згодом, коли Кременецький ліцей закрили, цінні рослини ботанічного саду перевезли до Києва й передали новоствореному університету Святого Володимира. В. Бессер, після завершення організаційних робіт зі створення ботанічного саду при Київському університеті на основі матеріалу, перевезеного з Кременця, знову повернувсяя до міста, якому віддав свої найкращі роки життя. Похований В.Бессер разом зі своєю дружиною на Базиліанському кладовищі біля підніжжя гори Воловиця (в давнину - Волова).

DSC08632
DSC08632

- Сьогодні територія нашого саду - 200 га, більшість якої – це природні ландшафти складного рельєфу з перепадами висот до 150 метрів. Більша частина території представлена лісовими насадженнями штучного та природного походження, трав‘янистими зразками степової та наскальної рослинності, - розповіла Юлія Бондючна.

DSC08636
DSC08636

В урочистостях з нагоди відкриття пам’ятної дошки засновнику Кременецького ботанічного саду взяли участь представник Посольства Республіки Австрія пан Андреас Веннінґер та учасники науково- практичного семінару - представники з України, Австрії, Німеччини. Із привітальним словом до гостей звернувся директор ботанічного саду Роман Іваницький. А провідний фахівець сектору екологічної освіти Юлія Бондючна провела еколого-пізнавальну екскурсію стежками ботанічного саду, під час розповіді якої, всі поринули у загадковий світ природи. У книзі відгуків гості зазначили: "У кожній пелюстці чи листочкові багатого та унікального світу ми побачили та відчули Ваше шанобливе ставлення, Вашу працю у збереженні і примноженні цієї перлини Кременця... Бажаємо Вам процвітання серед квітів, пахучої романтики та благословення на плідну працю, мир, добро, благополуччя". Нині Кременецький ботанічний сад продовжує роботу, яку два століття тому започаткував Віллібальд Бессер. Орест Сарматський Фото автора та Кременецького ботсаду

Вибір читачів за тиждень

Відео