Краків видав книгу про підпілля УГКЦ на Тернопільщині

Чортків01
У Кракові побачила світ книжка Лесі Сковєжак про підпілля УГКЦ на Чортківщині.

Чортків01
Чортків01

 В одному із краківських видавництв побачила світ книжка молодої дослідниці, уродженки Чорткова, Лесі Сковєжак (Фостик) «Українська греко-католицька церква на Чортківщині у 1939-1991 роках», повідомляє «Золота Пектораль». Книжка розповідає про нелегкий період життя і діяльності греко-католицької церкви на Чортківщині за кривавого правління радянської влади в Україні у 1939-1991 роках. Леся Сковєжак писала цю книгу, роблячи посил, насамперед, на свою магістерську працю, тема якої окреслена назвою: «Українська Греко-Католицька Церква на Чортківщині за умов радянскої влади в Україні у 1939-1991 роках». Написана вона ще у 2010 році на кафедрі Українознавства відділу Міжнародних і Політичних Відносин у Ягеллонському Університеті у Кракові. Звісно, що для підготовленого читача, книжка Лесі Сковєжак викличе ряд серйозних міркувань та зауважень, але, щоб не кривити душею, можемо ствердно сказати, що це одне із кількох серйозних видань про церковне (греко-католицьке) підпілля на теренах Чортківщини. Як каже сама автор, книга присвячується правдивим пастирям людських душ, монахам і монахиням, та усім, які крізь темряву атеїстичної ночі несли Світло Христової віри і зберегли у підпіллі вірність Святій Католицькій Церкві, а тим самим збудували міцний фундамент віри для теперішньої УГКЦ....

чортків-книга
чортків-книга

Нова книга актуальна з огляду на те, що у цьому році Українська Греко-Католицька Церква відзнає сумний ювілей у своїй історії - 70-ту річницю так званого Львівського собору 1946 року, метою якого було знищити її.  Українська Греко-Католицька Церква на Західній Україні нібито самоліквідувалася, а насправді пройшла тернистий шлях на Голгофту, де була криваво розп’ята. Розп’ята, - та не мертва, незважаючи на твердий курс партійного керівництва радянської держави на “ліквідацію”, “знищення”, ”викорінення” релігії в Західній Україні, десятиліттями жила в катакомбах в особі греко-католицьких священиків, монахів, монахинь, яких жертовно підтримували численні вірні. У 80-ті роки внаслідок сильної активізації УГКЦ, яка проявилась у багатьох масових походах, демонстраціях, зокрема у Москві, а також відзначення 1000-ліття Хрещення Русі – України, світ довідався про найбільшу у світі заборонену Церкву. До 1989 р. УГКЦ перенесла жахливі репресії, переслідування і тортури, а все ж таки вижила, оболіла, але сильна духом з вірою на право свого служіння українському народові і Богу. У листопаді 1989 р. УГКЦ була легалізована.
  • На сьогоднішній день УГКЦ живе і розвивається, має багато нових досягнень та здобутків. Але не можемо не згадати вклад тих мужів, велетнів віри та духу, які підтримували іскру, навіть вогник, у серцях людей, у важкі часи більшовицького терору, переслідування духовенства та вірних за вірність Богові і Його Церкві, каже Леся Сковєжак. - Багатьма мучениками та праведниками, удостоїлась Чортківщина. Саме вони, серед яких владики Яків Тимчук, Павло Василик, Тарас Сеньків, о. Іван Сеньків, монахині та рідні, а особливо батьки, яким ця праця присвячується, їх героїчне життя і жертовна діяльність у підпіллі УГКЦ, стали поштовхом і спонукою до написання праці на тему „Українська Греко-Католицька Церква на Чортківщині за умов радянської влади в Україні у 1939- 1991 роках”, - пише автор.
У книжці вона розкриває підпільне служіння греко-католицького духовенства, чернецтва і мирян, висвітлює географію катакомбних парафій УГКЦ на території Чортківського району Тернопільської області, одночасно показуючи переслідування УГКЦ радянською тоталітарною атеїстичною системою починаючи від Сталіна і закінчуючи Горбачовим. Слід відмітити, що на сьогоднішній день не існує грунтовної як богословської, так й історичної роботи на цю тему. Як було вже згадано, книжка побачила світ на базі магістерської роботи Лесі Сковєжак на тему „Українська Греко-Католицька Церква на Чортківщині за умов радянської влади в Україні у 1939- 1991 роках” написаної у 2010 р. на кафедрі Українознавства відділу Міжнародних і Політичних Відносин у Ягеллонському Університеті у Кракові. Праця побудована в основному на принципах історичного дослідження архівних джерел. Базовими стали матеріали Державного архіву Тернопільської області та архіву Інституту історії церкви міста Львова, звідки використано ті справи та інтерв’ю, які стосуються безпосередньої діяльності підпілля УГКЦ на Чортківщині...
  • Більшість тексту в праці написано завдяки спогадам людей - сильних у вірі, відданих патріотів, тих, завдяки яким Українська Греко-Католицька Церква ніколи не перествала існувати. Усім, які знайшли час, щоб розповісти мені про свої спогади усно чи на папері, усім щиро дякую. Особлива вдячність за фінансування коштів друку книги Згромадженню Сестер Милосердя св. Вінкентія у Кракові, а передовсім сестрі Візитаторці Анні Бженг, а також за щиру співпрацю видавництву oo. Місіонарів у Кракові, зокрема о. Директорові Станіславові Роспонд. Завжди буду вдячна за їх допомогу, без якої книги б не було...- каже автор.
Орест САРМАТСЬКИЙ Фото з  відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео