На місці церкви, яка провалилась в прірву, на Бережанщині встановлять капличку

капличка2
Рух за будівництво каплички на місці, де колись провалилася церква, розпочався у Бережанському районі.

капличка2
капличка2

  • Встановити капличку, на місці, де за часів нападів орди пішла під землю церква, планують на хуторі поблизу села Вербів Бережанського району. Зараз тут б’є три джерела, проте люди хочуть належно облаштувати територію, яка має культурно-релігійне значення, повідомляють «Бережани та Бережанщина».
Однією з ініціаторів встановлення каплички біля джерела у Вербові є тернополянка Ольга Гондз, мама якої родом з цього села. – Послухавши розповіді мами, я звернулася до місцевого священика, сільського голови, громади з пропозицією відродити це місце, – каже жінка. – За переказами у XVII столітті під час нападу татар на село там провалилася в прірву церква разом з вірянами. У цій церкві люди якраз зібралися на вінчання. А орда дізналася про це і хотіла їх всіх повбивати. Та Бог зробив так, що церква разом з людьми пішла під землю. Зараз там б’є три джерела. У селі це місце називають «Керничка». Громада села Вербів підтримала ідею встановити капличку біля джерела. Але для того, щоб все зробити потрібні кошти.Маленька громада, що налічує 670 мешканців їх не має. – До речі, громада села вже має значні витрати – люди взялися реставрувати унікальне розп’яття скульптора Яна Пфістера, який у 1616-17 роках мешкав у Бережанах, де і похований, – додає пані Гондз. – Реставрація коштує 150 тисяч гривень . Селяни наразі сплатили лише частину потрібної суми, а решту ще боргують. Ольга Гондз шукає спонсорів, які б погодилися збудувати біля джерела капличку. Жінка закликає відгукнутися тернопільські будівельні фірми. – Це місце, яке колись було благословенне Богом, треба відродити, – погоджується настоятель церкви Успіння Пресвятої Богородиці у Вербові Віталій Іващук. – Місце намолене. Там колись дітей хрестили, хоронили та вінчали мешканців села. І саме під час вінчання, за переказами, церква пішла під землю. На цьому місці утворилися три джерельця, там ми щороку освячуємо воду, багато людей збираються.
  • До речі, джерела виникли на хуторі Старий Вербів, звідти саме і вийшло село Вербів, -  додає священик.- Адже під час одного з нападів татар у XVII столітті люди втікали з хутора за гору і там поселилися, так з’явилося село Вербів. Та хутір не занепав, зараз там 40 дворів.
Сільський голова Вербова Ігор Чернецький також підтримує ініціативу зі спорудженням каплички, проте каже, що ідея наразі в процесі обговорення. Адже найголовніше питання – фінансове. Потрібно знайти меценатів, які дадуть кошти на спорудження каплички та облагородження території біля джерела. Петро ОВЧАРИК Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео