Воїнам Української галицької армії в Чорткові спорудять новий меморіал

001_NEW_pokrova_002

Масштабний проект реконструкції меморіалу воїнам УГА розроблено у Чорткові.

Ще у 2009 році львівський архітектор Михайло Федик розробив масштабний проект реконструкції меморіалу воїнам УГА до 90-річчя Чортківської офензиви, що розташований на території центрального кладовища у місті Чорткові. Проте, як повідомляє «Золота Пектораль», реконструкція меморіалу так і не розпочалась, залишившись лише на папері.

І ось лише тепер міський голова Володимир Шматько ініціював процес відновлення цього меморіалу. Разом із ініціативною групою керівник міста відвідав могилу, де поховано 840 борців за волю України, по-звірячому закатованим НКВС у Чортківській тюрмі в липні 1941 р.

Начальник відділу містобудування, архітектури та капітального будівництва міської ради Михайло Гівчак запропонував присутнім ескіз намірів оздоблення братської могили. Зокрема, він зазначив, що у ході реконструкції заплановано відновити меморіал, огорожу, упорядкувати прилеглу територію з облаштуванням доріжки, – повідомляє прес-служба міської ради.

- Наше завдання і наш обов’язок — завершити усі необхідні роботи до 25-ї річниці Незалежності України. Це – данина пам’яті нашим героїчним предкам, які вірно служили рідному краю, боронили його від ворога, не шкодуючи власного життя, - сказав міський голова.

Яким насправді буде цей величний меморіал достеменно невідомо, але попередній проект можна побачити на світлинах.

004_0
004_0

В проекті враховані складені містобудівні умови розташування ділянки, її загальний стан на червень 2009 року, а передовсім, взято до уваги позиції окремих дослідників – краєзнавців з Чорткова Юхима Макотерського та Андрія Базалінського, щодо розміщення місць поховань Українських січових стрільців, воїнів Української Галицької Армії, воїнів Української Народної Республіки, полеглих на території Чорткова і його околицях.

Ділянка, намічена під будівництво Меморіалу, знаходиться в північно-західній частині Чорткова, на підвищеному плато над р. Серет, в північній частині міського цвинтаря. Головний підхід до Меморіалу здійснюється з бічного провулка, що примикає до вулиці  Степана Бандери. Вся територія потребує повної реконструкції і впорядкування, а, особливо, просторового архітектурно-образного поєднання і організації в єдиний містобудівний ансамбль всіх наявних існуючих складових елементів Меморіалу. Важливим є також безпосереднє примикання до ділянки проектованого Меморіалу Поля польських військових поховань з входом, орієнтованим на могилу Жертв репресій і Поховання воїнів УГА.

Для цього поєднання запроектована потужна композиційна вісь, яку замикає зі сходу існуюча могила жертвам репресій, із заходу — архітектурно-скульптурна композиція Архистратига Михаїла на фоні Хреста. На цій осі в рівні Полів Поховань розташована Могила Невідомого Стрільця. Разом з тим проектом закладена і поперечна вісь – Алея Страдництва, що проходить між Могилою Жертв репресій і Могилою Невідомого Стрільця й поєднує боковий північний вхід на Меморіал з входом на Меморіал польських воїнів. Розташована посередині ділянки Могила Жертв репресій поєднує східну його частину — Пам’ятник Героям ОУН УПА з площею для зібрань і західну — Пам’ятник воїнам УГА з символічними Полями Поховань. Розміщені на трьох терасах тематичні частини Меморіалу, обрамлені монументальною кам’яною огорожею, — створюють єдиний і цілісний містобудівний комплекс.

Загальна площа ділянки в межах проектування – понад три з половиною тисячі квадратних метрів.

Петро Овчарик

Фото: «Золота Пектораль»

Вибір читачів за тиждень

Відео