Замки Збаражчини – очима молодих митців (фото)

DSC_0337-650x418

Більше трьох десятків юних талановитих художників Тернопілля творили свої шедеври на Збаразькій землі під час ІV художньо-мистецького пленеру-фестивалю, який відбувся 2-4 червня.

Учні шкіл, студенти коледжів та вищих навчальних закладів під керівництвом семи наставників − професійних художників передавали на картинах власне бачення краси Збаразького та Вишневецького замків, місцевих храмів, чарівної природи. Результати своєї наполегливої праці дівчата та хлопці, а також дорослі наставники, продемонстрували під час виставки робіт, якою завершився захід. Частину картин учасники пленеру залишили в дарунок Вишневецькому та Збаразькому замкам, пише «Народне слово».

− Ми мріємо, що картини учасників пленеру стануть окрасою Вишневецького палацу і початком реалізації цікавої ідеї Олександра Смика про створення у ньому своєрідного місцевого Версалю,– відзначив один з організаторів та ініціаторів проведення пленеру заслужений художник України Євген Удін. – За задумом, замку мають подарувати картини усі області, кожна по 25, символічне число до 25-ї річниці Незалежності України.

DSC_0345-650x418
DSC_0345-650x418

Цьогоріч обласний пленер юних художників носить назву «Палітра Збаразьких легенд», і присвячений Року козацької слави.

− Це вже четвертий пленер, − зауважила Галина Федун, в.о. директора комунально-методичного центру науково-освітніх інновацій та моніторингу управління освіти Тернопільської міської ради. − Перший захід такого плану ми провели у Тернополі 17 травня минулого року, він мав назву «Палітра файного міста − набережна ставу», другий пленер був виїзний − «Карпатська палітра», провели його минулоріч у червні у горах, ще була «Палітра святкового міста», приурочена 24-ій річниці Незалежності України та 475-ій річниці заснування Тернополя. Творчі роботи виставлятимемо у нещодавно відкритій дитячій художньо-мистецькій галереї «Палітра». А до Дня міста Тернополя плануємо зробити благодійну акцію − передати 25 робіт у дитячі лікувальні заклади. Ми пишаємося, що маємо таких талановитих дітей, які люблять малювати, і таких наставників, які хочуть з ними працювати, передавати свої уміння, ділитись секретами майстерності.

DSC_0357-650x418
DSC_0357-650x418

Наставники − це дорослі художники, які об’єднані у творчу групу «Євген Удін і К». До неї входять Володимир Шумило, Микола Кафтан, Анатолій Лабунський, Оксана Бурда, Любов Поворозник.

− Ми утворили творчу групу, − відзначив Євген Удін, − мета якої розвивати таланти один одного, сприяти їх популяризації, а також шукати талановиту молодь, яка б в майбутньому поповнювала наші ряди, яка б прославляла область, Україну. Тому ми організовуємо такі пленери, проводимо конкурсний відбір учасників у навчальних закладах. Раді, що цьогоріч до нас долучились і збаразькі діти, які виявили бажання попрацювати разом з нами.

DSC_0349-650x418
DSC_0349-650x418

Збаразькі юні художники − вихованці керівника гуртка образотворчого мистецтва БДЮТ Ольги Івахів були сповнені вражень. Цьогорічний випускник Залужанської ЗОШ Володимир Лисий мріє стати веб-дизайнером, шестикласники з Вищих Луб’янок Іван Дрислюк та Роман Павлишин хочуть стати художниками, тому час, проведений з іншими дітьми, які розділяють їхні погляди та діляться своїм досвідом у малярстві, приніс їм надзвичайну користь і задоволення. І не тільки їм.

DSC_0319-650x418
DSC_0319-650x418

Під час підведення підсумків заходу, що відбулось в органному залі, діти висловили свою вдячність організаторам. Кожен з учасників та організаторів отримав на згадку пам’ятні сувеніри, значки, буклети.

Вибір читачів за тиждень

Відео