В області триває процес роздержавлення ЗМІ

gazeti

У травні редакції комунальних газет Тернопільщини розглядали варіанти вибору форм організації майбутніх субєєктів господарювання, в які мають бути реорганізовані нинішні газети та редакції, вивчали можливості переходу на повне самофінансування шляхом збільшення тиражу і надходжень від реклами. 

Про це пише Тернопільський прес-клуб.

Так, у Чортківській міській газеті «Чортківський вісник»(бере участь у першому етапі реформування) підрахували, що витратна частина бюджету у 2015 році склала майже 200 тисяч гривень.При цьому надходження від реалізації і реклами склали майже 100 тисяч гривень, решту на підтримку газети виділено з міського бюджету. Відтак у редакції впроваджують низку заходів для того, аби до кінця поточного року збільшити тираж з 600 до 1000 екземплярів, а також на третину наростити надходження від реклами. До кінця року буде продовжено фінансування газети за рахунок цільової програми міської ради. На наступний же рік редакція планує укласти господарську угоду з Чортківською міською радою щодо висвітлення її діяльності на сторінках газети.

Колектив газети «Новини Шумщини» також вирішив брати участь у першому етапі реформування. Незважаючи на те, що Шумський район – один з економічно найслабкіших в області, газета за показниками фінансової діяльності тут навпаки одна з найпотужніших. Як виявилось, газету передплачує кожен десятий житель району, і це найкращий показник серед комунальних ЗМІ області.

«Нині наш тираж складає понад 3200 екземплярів. Це більше, ніж сукупний тираж обласних газет «Свобода» і «Вільне життя», що розповсюджується в районі», – повідомила головний редактор Алла Омельчук.

Співзасновниками газети були, окрім трудового колективу, районна рада, райдержадміністрація і Шумська міська рада – усі вже прийняли рішення про вихід із співзасновників. Редакція нині працює фактично в умовах реалізації адміністративної реформи. У ході реформування до міської ради Шумська приєдналися 18 сільських рад – це 35 населених пунктів – і утворено Шумську територіальну громаду, а в районному підпорядкування залишилося лише кілька сіл. Оскільки основна сума коштів на підтримку газети виділялася саме з міського бюджету (110 000 гривень із 190 000), то тепер цей колишній співзасновник має значно більшу фінансову базу для оплати висвітлення своєї діяльності. До кінця року діє програма фінансування місцевих ЗМІ. На наступний рік редакція планує укласти господарську угоду з територіальною громадою.

Редакція районки «Голос Лановеччини» вирішила утриматись від участі в першому етапі реформування. Як повідомила головний редактор газети Наталія Гамера, в основному через те, що у відповідному законі, на її думку, не чітко виписана сама процедура процесу роздержавлення. Відтак дофінансування газети відбувається у рамках попередніх рішень.

«Хоча наші співзасновники уже прийняли ряд рішень на випередження, – розповіла пані Наталя. – Було внесено зміни в цільову районну програму висвітлення діяльності місцевих органів влади. Тепер загальні кошти цієї програми розділено на 2016 рік між районною радою (40 тисяч гривень) і райдержадміністрацією (60 тисяч). Однак має місце казус – при висвітленні спільних заходів ради і адміністрації між ними іноді виникає непорозуміння, хто саме має оплачувати публікацію.»

Проект «Реформа роздержавлення комунальних друкованих ЗМІ в Тернопільській області» реалізовується Тернопільським прес-клубом у партнерстві з Тернопільською обласною державною адміністрацією за підтримки програми «Український Медійний Проект (У-Медіа)».

Вибір читачів за тиждень

Відео