Агро-новини 17 червня

май12

Новини аграрного сектору

Сімейним фермам запропоновано вигідні умови — Івченко

Комітет з питань аграрної політики підтримав законопроект «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо стимулювання створення та діяльності сімейних фермерських господарств)», повідомив народний депутат України, заступник голови парламентського комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Вадим Івченко, пише Аgronews.ua.

«Він пройшов атестацію економічних експертів, які, до речі, дали йому дуже високу оцінку, також ми отримали підтримку від Мінагропроду і зараз чекаємо на розгляд цього законопроекту у Податковому Комітеті. Хочу зазначити, що за відгуками колег, вірогідність підтримання його у Верховній Раді дуже висока. Для чого декілька місяців ми проводили розрахунки та виписували юридичні та економічні норми? Зараз покроково розглянемо, які головні новації (за цим законом) чекають на сімейних фермерів», — сказав він.

За його словами, головна мета — створити сприятливі умови для розвитку сімейних фермерських господарств і унормувати відношення між господарствами та державою.

17061
17061

По-перше: запроваджується (окрема) п'ята група суб'єктів господарювання платників єдиного податку (фізичні особи-підприємці, які здійснюють господарську діяльність у формі сімейного фермерського господарства) яким надається статус сільськогосподарського товаровиробника. Також встановлюються порядок обрання та переходу на відповідну систему оподаткування та чіткі критерії для суб'єктів даної групи.

Також додав, що ще одна позитивна норма: сімейне фермерське господарство може вести декілька видів господарської діяльності (наприклад, відкрити сімейний магазин). «Що очікуємо після прийняття цього закону? Найголовніше приблизно 300 тис. господарств перейдуть у статус сімейних ферм (спочатку як фізична особа). Загальна площа використовуваних земель сягне 5 млн га. Приблизно півмільйона осіб з сільської місцевості матимуть роботу і стабільний заробіток», — вважає він.

Щодо інтересів держави, за його словами, — зміна статусу не потягне бюджетних витрат або недоотримань. По мірі укрупнення господарств та після 5 років звільнення від сплати податку, за розрахунками наших економістів сума надходжень до бюджету складатиме більше 1 млрд грн щорічно. І це при обрахунку сьогоднішньої мінімальної заробітної плати.

ХТЗ обійтеться без інвесторів — Ярославський

Харківський тракторний завод (ХТЗ) буде випускати трактори під прапором України, заявив власник контрольного пакету акцій ХТЗ, президент групи DCH Олександр Ярославський, повідомляє «РБК-Україна».

Він запевнив, що володіє достатнім фінансовим ресурсом, менеджментом та досвідом для відновлення повного виробничого циклу на ХТЗ. Інвестори і адміністрація ХТЗ прийняли рішення про початок процедури досудової санації.

Це, за словами бізнесмена, дозволить протягом 1-2 тижнів розблокувати рахунки заводу і виплатити заробітну плату працівникам. Крім того, за словами керівника групи DCH, йде робота над перспективним бізнес-планом підприємства.

17062
17062

«Перше і основне — це підписали договір санації. Тепер треба розблокувати рахунки, заплатити зарплату. Я готовий сьогодні заплатити, але справа у тому, що за процедурою, юристи кажуть, розблокування рахунків займе від тижня до двох. 20 млн грн — заборгованість по заробітній платі. Перше, що повинні люди отримати — заробітну плату. Я готовий її погасити і готовий давати гроші на «оборотку», на виробництво тракторів», — підкреслив він, додавши, що документи, необхідні для розблокування рахунків, уже передані до суду.

Бізнесмен заявив, готовий самостійно інвестувати у розвиток підприємства і не планує залучати інших інвесторів.

«Мені інвестори не потрібні. Гроші у мене є. Свого часу, у 2010 р., я продав великі активи. Нікого залучати я не збираюся», — сказав він.

Також додав, що у четвер, 9 червня, з президентом України Петром Порошенком обговорив ситуацію на ХТЗ.

За словами власника контрольного пакета акцій заводу, президент підтримав ідею відновлення виробництва як тракторів, так і техніки подвійного призначення.

«Ми домовилися, щоб підприємство запустити — і тракторне, і військове виробництво. Будьмо оптимістами, що ця зустріч відкриє нам можливості запустити підприємство», — сказав він.

Паспортизація землі виведе фермерів на ринки ЄС — думка

Паспортизація землі — крок до європейського майбутнього, заявив керівник апарату Сумської облдержадміністрації Дмитро Живицький, пише прес-служба Сумської облдержадміністрації.

«Я був у Німеччині і дізнався, що у цій країні від фермерів, котрі експортують екологічно чисті товари, вимагають всю «історію ґрунтів», на яких вирощена ця продукція, за 10 років. Якщо ми вже зараз не зробимо паспортизацію українських земель, то завтра не зможемо Європі надати докази про чистоту і корисність українських овочів і фруктів. Нам варто думати про майбутнє вже сьогодні, — зазначив він.

17063
17063

За словами головного інженера-ґрунтознавця Сумської філії інституту охорони ґрунтів Сергія Біцая, на жаль, не всі власники бажають сьогодні робити агрохімічні паспорти на землю. Водночас нинішні аграрії через не завжди правильну експлуатацію земель, забруднення ділянок пестицидами і нітратами, знижують родючість головного українського ресурсу. А без паспорта ніхто не знає, в якому стані надали землю у користування і чи змінився її стан протягом років.

«Проблему паспортизації земель, особливо при зміні власника, необхідно вирішувати на законодавчому рівні. Постанова Кабміну передбачає при передачі землі у користування обов’язковість проведення паспортизації. Але Закон України про землеустрій її не передбачає. Тому сьогодні необхідно внести відповідні зміни до законодавства», – наголосила заступник директора департаменту екології, природних ресурсів та паливно-енергетичного комплексу облдержадміністрації Валентина Пелих.

Огляд підготував Орест Сарматський

Вибір читачів за тиждень

Відео