У громадському бюджеті Тернополя буде 5 мільйонів гривень

сесія7

Проекти громадських активістів у Тернополі фінансуватимуть із міського бюджету вже наступного року. Причому у казні для реалізації таких ідей буде 5 млн грн.

Йдеться про 1% із міського бюджету, який тернополяни зможуть самі спрямувати на поліпшення міста. Гроші розподілятимуть лише на реалізацію проектів із покращення міського середовища. Адже таке рішення прийняли депутати на сесії міськради 16 червня. Положення «Про громадський бюджет Тернопільської міської ради» отримало 35 «за».

Зелінка2
Зелінка2

- Громадський бюджет – це бюджет участі, коли громада отримує реальну можливість активно впливати на розподіл бюджетних коштів у Тернополі, - пояснює ініціатор появи рішення, депутат від «Самопомочі» Назар Зелінка. - Зокрема, кошти із бюджету участі розподілятимуть на реалізацію громадських ініціатив, проектів із поліпшення міського середовища, запропонованих тернополянами. Це - своєрідний грант із міського бюджету, отриманий на вирішення конкретних питань виборців.

Тож із 1 вересня групи із 25-ти тернополян зможуть звертатися зі своїми ідеями до міської ради. Згодом серед цих ініціатив проведуть конкурс. Проекти, які наберуть найбільшу кількість голосів, із громадського бюджету профінансують у наступному році.

Турський2
Турський2

- Ми хотіли б, щоб і громада міста, і депутати включилися у цю роботу вже тепер, бо заявки будуть приймати із 1 вересня упродовж 2 місяців, - додає голова бюджетної комісії Ігор Турський. - Потім триватиме опрацювання. Так, щоб ми вийшли із готовою пропозицією, на що ці кошти можуть бути потрачені, вже у наступному бюджетному році. Нагадую, це буде близько 5 мільйонів гривень.

Ухвалене рішення, на думку розробників, покращить комунікацію між громадою і місцевою владою.

- Кожен тернополянин може подати заявку. Її виставлять на публічне голосування якщо формально усі умови будуть виконані, - додає Назар Зелінка. - Голосування триватиме протягом 30 днів двома методами: ідентифікація за допомогою BankID або реальне голосування.

До речі, остаточно переконало депутатів у важливості цього рішення те, що Тернопіль тепер став одним із перших міст, де його ухвалили. Далі – справа за громадою.

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео