Тернопільські велосипедисти мандрують стежками УПА

вело
Громадські активісти, вчителі-історики з Тернопільщини сіли на велосипеди, аби проїхатися легендарними стежками рівненського Полісся Понад двадцять мешканців Тернопільщини, серед яких – активісти молодіжних організацій, молоді вчителі-історики, краєзнавці сьогодні зранку стартували у триденних аматорських велоперегонах, присвячених 75-ти річчю заснування «Олевської республіки» і бойового шляху УПА «Поліської Січі» під командуванням Тараса Бульби-Боровця. Марафон розпочався зранку у Рівному, повідомляє кореспондент «ТЕРЕНу». Учасники, а це близько 200 велолюбителів з різних куточків країни, подолають 300 кілометрів рівненським Поліссям, і завершать велопробіг у понеділок, на Пагорбі Слави у Рівному.
  • Марафон проводимо як елемент патріотичного виховання, популяризації велотуризму, а також задля розвитку туристичних маршрутів Рівненщини. Усіх марафонців поділено на дві категорії: спортсмени,котрі змагатимуться у швидкості проходження дистанції та туристи, які просто їдуть у своє задоволення, - розповідає заступник голови Рівненської облдержадміністрації Ігор Тимошенко. – Саме на Поліссі у 1941 році зародилася перша збройна сила української держави – УПА «Поліська Січ». Цьому передували роки просвітництва та вивчення досвіду боротьби попередніх поколінь. Аби обговорити ці історичні факти та сформувати ідеї патріотичного виховання, напередодні провели Всеукраїнський Форум «Поліська Січ». На захід з’їхалися громадські активісти, історики та вчителі з 15 областей України. Кожен з них розуміє, що для того, аби збудувати сильну державу, потрібно пам’ятати та шанувати свою історію і так виховувати наступні покоління. Під час Форуму представники областей презентували свої методики патріотичного виховання. Також вони ознайомилися із Типовим положенням про Координаційну раду з питань національно-патріотичного виховання при місцевій держадміністрації. Координаційні ради мають бути майданчиками, де обмінюватимуться своїми напрацюваннями і досвідом активісти та представники влади. Об’єднавши зусилля, ми зможемо відродити національно-патріотичне виховання, особливо зараз, коли хочуть заперечити нашу самобутність та право на державотворення. Учасники заходу ознайомилися з експозицією, присвяченою діяльності УПА та її Головнокомандувача Тараса Бульби-Боровця. А ще для них презентували ілюстровану книгу «Битви за Землю Рідну». Сьогоднішній веломарафон, фактично, продовження Всеукраїнського форуму «Поліська Січ», - сказав Ігор Тимошенко.

Довідка «ТЕРЕНу». На початку серпня 1941 року в містечку Олевськ Житомирської області зародилась перша незалежна територія України, відома як Олевська республіка, що охоплювала територію Житомирського Полісся, Рівненщину та Волинську область. Тут розміщувався бойовий штаб УПА «Поліська Січ». У штабі на чолі з Бульбою-Боровцем працювали на розбудові республіки відомі полковники УНР. «Поліська Січ» започаткувала масштабний загальнонаціональний збройний рух опору в Україні під проводом Тараса Бульби-Боровця. У серпні 1941 року невеличкі загони українських вояків Тараса Бульби-Боровця першими увійшли у містечко Олевськ. Налякані війною, з райцентру державні радянські служби евакуювались на схід ще до приходу Бульби.

Нові господарі в Олевську, про яких мало хто знав, заявили про себе як борці за волю і державність України та її незалежність. Говорили нашою українською мовою. Невдовзі підготувались до національних традиційних урочистостей. За українськими звичаями оголошувалася посвята військовиків священослужителями. Бульба-Боровець вишикував загони вояків і привселюдно з військом прийняв присягу на вірність Україні, освятивши українські прапори сформованих загонів, їхню зброю і з піднятою шаблею над головою урочисто проголосив, «що звідси розпочнеться визволення України від совітів і всіх її ворогів». Тому комуністи, комсомольці і будь-які окупанти були оголошені ворогами української державності. В Олевську було запроваджено українське управління, зорганізовано міліцію, сформовано Українську повстанську армію «Поліська Січ». З середини серпня до середини листопада 1941 року Олевськ був справжньою столицею вільної української «республіки» з новими назвами вулиць. Згодом Тарас Бульба-Боровець із своїм військом перебазувався у рівненські і волинські ліси та села і там підтвердив свої організаторські здібності як політик, борець за волю України. Петро ОВЧАРИК

Фото з відкритих джерела

Вибір читачів за тиждень

Відео