Героям України присвячується!

новини з Кременця 2

Вже стало доброю і важливою для патріотичного виховання традицією, щорічно збиратись у лісі поблизу села Стіжок, що на Шумщині, аби віддати шану українським героям, які поклали своє життя за свободу і незалежність України у 40-50 рр. минулого сторіччя.

У цій околиці розташовувався табір одного з визначних діячів тодішнього руху опору Миколи Медвецького «Хрона». От і цьогоріч, на свято Трійці, в урочистостях взяли участь ветерани визвольних змагань, Кременецьке районне об’єднання «Просвіта», громада села. Заупокійну службу Божу відправив отець Тарас та хор церкви УПЦ-КП с. Стіжок. Перед громадою виступив Василь Олійник, екс-голова Кременецької РДА у 2005-2010 р.р, котрий вже упродовж багатьох років є невтомним організатором багатьох подібних заходів.

- Сьогодні ми зібрались в рік  125 річниці від дня  народження провідника українського визвольного руху, організатора Корпусу Січових Стрільців, засновника Української Військової Організації (УВО) та Організації Українських Націоналістів, полковника Євгена Коновальця. На Кременеччині й на Волині в цілому, УВО ще від 1920 – х років користувалось неабиякою популярністю в населення, тож не дивно що визвольний рух в нашій місцевості активно  підтримали у 1940-50 роках. Також у серпні ми будемо святкувати 75–річчя українського повстанського формування, власне, цілої армії, відомої як УПА «Поліська Січ» під проводом Тараса Боровця «Бульби», яка теж тісно пов’язана з нашими теренами.

новини з Кременця
новини з Кременця

Тут, у таборі «Хрона» перший пам’ятний хрест був поставлений ще 23 роки тому. Знаменно, що з плином десятиліть українці  зрозуміли,  що ми діти однієї нації, тож не дивно, що його спільно встановлювали колишні стрільці табору «Хрона» з ОУН ( м) і табору «Крука» з ОУН ( б).

 Згодом спорудили величний пам’ятник, і на його відкриття у 2003 році прибули побратими з Організації ОУН (м), ОУН (б), формацій Фронту  Української Революції та «Поліської Січі». Всі мали можливість дружньо побрататись, виступити, подякувати будівельникам за цей монумент.

В. Олійник вручив цінні книги історико-патріотичного змісту громаді  села Стіжок.

Відрадно бачити охайну територію та пам’ятник на місці першого в Україні повстанського табору, що виник навесні 1943 р. У лісі встановлені столи та лавки, на яких ветерани та гості урочистих заходів, можуть згадати події далеких 40-50 рр. ХХ століття, поділитись своїми думками, послухати повстанських та стрілецьких  пісень.

Це місце з кожним роком збирає все більше відвідувачів, можливо, сьогодення показує нам, що подвиги вічні, що все, що твориться в ім’я України, не повинно піддаватись забуттю. І саме в таких героїчних місцях потрібно виховувати молоде покоління справжніх патріотів нашої держави.

Григорій БАСЮК

Фото Василя Олійника

Вибір читачів за тиждень

Відео