Силовики у тернопільській глибинці мало не довели до інфаркту 90-річну зв’язкову УПА

13227452_820749118025313_1726901464927099833_o

Безпрецендентний випадок  стався у Бережанському районі під час несподіваного візиту правоохоронців до родини сільського активіста.

Незаконна вирізка лісу на Бережанщині – це норма. Це проблема, з якою громадськість краю живе уже понад двадцять років. Народні революції, зміни влад, війна на сході України, тисячі смертей Героїв, які віддали та не припиняють віддавати своє життя за українську державу, ніяк не вплинули на стан речей, пише інформаційно-аналітичний ресурс новин «Бережани і Бережанщина».

…Село Базниківка, яке  підпорядковане Саранчуківській сільській раді, розташоване у східній частині Бережанщини, межує із сусіднім Созівським районом. У селі можна нарахувати ледве  три десятки будинків, у яких проживають в основному люди старшого покоління. Такі населені пункти нині прийнято називати «деградуючими». Через свою віддаленість його ще в народі  називають хутором  Базниківка. Довколишні ліси, багато з яких колись належали до Саранчуківського та Літятинського колгоспів,   перейшли до державного підприємства «Бережанирайагроліс» і, як більшість лісу, який  є у підпорядкуванні підприємства, ці зелені масиви спіткала таж сама доля – незаконна вирізка у великих масштабах! – йдеться у публікації.

бер01
бер01

Ситуацію можна було змінити переобравши керівництво ДП «Бережанирайагроліс», що й і відбулося нещодавно. Новим директором підприємства  призначено Тараса Петруха, який змінив багаторічного формального та неформального керівника Андрія Шаламая. Із зміною керівника скандальної організації, як мінімум, повинна була б припинитися незаконна вирубка лісу, проте все продовжується і надалі, а зміни майже непомітні, бо продовжується «кришування» тими ж самими представниками із правоохоронних структур і, щонайгірше, залякування особливим способом.

бер03
бер03

Упродовж декількох років із незаконною вирізкою лісу у селі Базниківка бореться Ігор Дмитрів , який неодноразово фактами доказував про те, що один із працівників  ДП «Бережанирайагроліс», мешканець села Базниківка вирізує довколишні ліси у великих масштабах. І, нібито, ця людина у минулому відбувала ув’язнення за незаконну реалізацію наркотичної сировини. Тож вийшовши із місць позбавлення волі, вирішила стати на «праведну» стежину – зайнялася нищенням лісу, незаконно вирубуючи гектари столітніх бережанських лісів.

бер02
бер02

У публікації йдеться про те, що 21 травня цього року на подвір’я сім’ї Дмитрівих прийшли бережанські поліцейські, які представили господині дому постанову Бережанського суду на обшук. З міліцією були ще дві особи, чоловік та жінка, підозрілої зовнішності. Як потім з’ясувалося, це були свідки. Правоохоронці пояснили господині дому, що їхня сім’я  підозрюється у незаконному зберіганні та продажі зброї. Жінка почала плакати і пояснювати, що її сім’я не продає зброю, що вони живуть з господарки та пенсії її матері. Попросила, щоб привели сільського голову та депутатів, але правоохоронець пояснив, що їм не потрібні свідки вони самі привезли із собою так званих «понятих». І справді, разом із міліцією приїхав мужчина зі своєю співмешканкою, яких у місті знають як таких, що зловживають алкоголем і постійно мають проблеми із законом. У той час інша група бережанських правоохоронців поїхали до старого обійстя сім’ї Дмитрівих, де уже більше двадцяти років ніхто не живе, а сам будинок завалився. Там без відома власників правоохоронці проводили обшук.

бер05
бер05

Господиня будинку Ольга Дмитрів повідомила про непроханих гостей голову сільської ради Семенця, який за деякий час приїхав до неї додому. До того жінка стояла на воротах і не впускала правоохоронців на поріг.

У будинку Дмитрівих почався обшук. Було перевірено кожен сантиметр в помешканні, зірвано ламінат, перевернуто все з ніг на голову, поламано меблі, - пишеться у статті. - Та кульмінацією обшуку стало те, що непрохані гості скинули з ліжка дев’яностолітню бабусю, учасника війни,  зв’язкову УПА – Шубку Теклю Іванівну, до якої в той день приїздила швидка допомога через те, що у бабці піднісся тиск...

бер06
бер06

Дивлячись на те, що коється у них вдома, Дмитріви були дуже перелякані, переживали, щоб їм чогось не підкинули.

Рейвах на подвір’ї та у помешканні людей пригнітив їх морально та психологічно. А  процес обшуку закінчився тим, що коли правоохоронці виходили із будинку, побачили шматок  розірваної та заржавілої гільзи часів Першої світової війни. Такі предмети частенько виорюють селяни на своїх городах, як і було в даному випадку. Зараз сім’я переживає, що кусок металолому знайденого на їхньому подвір’ї у поліції подадуть за справжню «бімбу».

У статті стверджується, що сім’я Дмитрівих звернулася до начальника обласної поліції Олександра Богомола, який пообіцяв взяти під особистий контроль цю справу. За незаконну вирізку лісу Дмитріви надіслали заяву і обласним екологам, яких очолює п. Батіг. Але враховуючи те, що це відомство давно знає про проблеми незаконної вирізки лісу на Бережанщині, зокрема і на Базниківці, сподіватися що чиновники цієї контролюючої організації хоч якось відреагують на існуючу проблему, це те саме що повірити, що випаде сніг в липні.

- Цією статтею хочемо вкотре привернути увагу громадськості, правоохоронні та контролюючі органи до проблеми незаконної вирізки лісу на Бережанщині, яка по особливому жорстоко уже роками здійснюється в лісових угіддях , які колись належали колгоспам. Ситуація у нашому краї не змінилася. Злодії крадуть і мають повне прикриття зі сторони правоохоронних органів, а останні в свою чергу жорстоко розправляються з тими хто стане їм на перепоні, - йдеться у публікації.

бер04
бер04

Крім того, зазначено, що редакція сайту «Бережани і Бережанщина» відслідковуватиме справу із жорстоким поводженням бережанських правоохоронців щодо сім’ї Дмитрівих, які проживають у селі Базниківка Бережанського району. Журналісти контролюватимуть хід розслідування  і те, чи дотримається своїх слів обласний очільник поліції пан Олександр Богомол, щодо особисто контролю розгляду заяви сім’ї Дмитрівих.

Петро Овчарик

Фото: «Бережани і Бережанщина»

Вибір читачів за тиждень

Відео