Агро-новини 23 червня

ма09

Новини аграрного сектору

В України є шанс наростити експорт молочних продуктів

Минулого року Україна продала до ПАР на 45 млн дол. продуктів більше, ніж імпортувала. При цьому торговельний баланс погіршується вже чотири роки поспіль — в 2012 році позитивно сальдо сягало 134 млн дол.

Про це на своїй сторінці у Фейсбук повідомив економіст департаменту технічного співробітництва продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак:

«Що відбувається? Ми зменшуємо нашу присутність на ринку ПАР по пшениці, бо зміцнюються позиції РФ на цьому ринку. А на пшеницю та похідні продукти припадає більш 90% нашого експорту до ПАР. Поки що незначні обсяги припадають на постачання молочних продуктів. Лише близько 2% експорту», — повідомив він.

 

23061
23061

За його словами, цілком можливо збільшити експорт молочних продуктів до ПАР.

«Ми можемо конкурувати зараз і по маслу, і по спредах, і по сухому молоку. Можемо спробувати по сирам, але потрібно знайти для цього нішу. На щастя ринок по молочних продуктах для нас відкритий. Зацікавленість є. Продали і м'ясо, і навіть з кращою маржею, але ветеринарні обмеження стають на заваді», — пояснив Ярмак.

«Аграрний фонд» профінансує українських аграріїв на 400 млн грн

 «Аграрний фонд» разом з банком «Український капітал» (Київ) профінансує малих і середніх сільгоспвиробників на суму 400 млн грн до осінньої посівної кампанії.

Про це йдеться в повідомленні товариства.

««Аграрний фонд» і банк «Український капітал» починає реалізацію спільної програми фінансування виробників сільгосппродукції, а відповідний меморандум сторони уклали ще в березні поточного року», — йдеться в повідомленні.

«Наразі програма готується під осінню посівну озимих культур, і ми сподіваємося, що вже в цю осінь зможемо її повністю налаштувати під потреби наших клієнтів. Загальний обсяг залучених фінансових ресурсів планується на рівні 400 млн гривень протягом 2016/2017 МР. Частка банку «Український капітал» повинна становити 100-200 млн гривень. Інші кошти надасть ПАТ «Аграрний фонд»», — зазначається в повідомленні.

Згідно з інформацією, ця програма для «Аграрного фонду» є пілотним проектом. Орієнтовна процентна ставка буде на рівні 12% річних у гривні.

23063
23063

Повідомляється, що після аудиту в зазначеному банку голова правління «Аграрного фонду» Андрій Радченко ввійшов до складу спостережної ради банку, результатом чого й стала програма.

У випадку успішної реалізації, планується залучити в проект й інші установи — «Укргазбанк», «Ощадбанк» та «Укрексімбанк».

Ця програма спрямована на сільгоспвиробників з розміром виручки за останній рік до 10 млн гривень.

Кредитування буде надаватися для закупівель паливно-мастильних матеріалів, насіння, добрив, засобів захисту рослин, для ремонту сільгосптехніки й обладнання й покриття інших поточних витрат.

На Львівщині негода пошкодила 6,4 тис. га посівів

Цими днями негода на Львівщині пошкодила посіви сільськогосподарських культур у кількох районах. Зокрема, від великої кількості опадів постраждало понад 6,4 тис. га зернових та зернобобових культур.

Про це повідомила директор департаменту агропромислового розвитку Львівської обласної державної адміністрації Наталія Хмиз, пише прес-служба Львівської облдержадміністрації.

23064
23064

За її словами, найбільше від негоди постраждали посіви у Бродівському, Золочівському та Жидачівському районах. Також дощ із сильним вітром та градом повністю знищив 50 га посівів гречки у Стрийському районі та 117 га соняшника у Миколаївському районі.

«Станом на 23 червня сільськогосподарські підприємства уточнюють обсяги пошкоджень та нанесених збитків», — йдеться у повідомленні.

Огляд підготував Орест Сарматський

Вибір читачів за тиждень

Відео