Оксана Бучко

У Тернополі заборонили купатись навіть на «Дальньому», а на «Циганці» готують новий пляж

IMG_5000

Не рекомендують купатись у Тернопільському ставі у держсанепідемслужбі області. Після додаткової перевірки стану води заборонили купатись навіть у попередньо дозволеному місці – так званому «Дальньому пляжі». Натомість у міськраді запевняють, до кінця літа відкриють ще один пляж для купання – «Циганку».

А поки на ще неіснуючому пляжі триває ремонт,  тернополяни не зволікають і купаються поруч з камінням і технікою.

5
5

4
4

3
3

https://youtu.be/_iy-sZt7fYA

Пляж – новий, вода – без очищення

- «Циганка» – це проект, який пройшов експертизу і має усі необхідні документи, - розповідає начальник управління ЖКГ Микола Лесів. – Там укріпляють берегову лінію та згодом облаштовуватимуть відпочинкові зони. Буде працювати пляж – денний і нічний.

Пляж відкриють до Дня міста. Облаштування інших місць для купання на тернопільському ставу поки не планують, додає Микола Лесів. Про очищення води він також не повідомляє.

- Очищення ставу проводили давно. Зараз цим питанням займається КП «Об’єднання парків Тернополя», - додає Микола Лесів.

2
2

Щоб купатись у водоймі було безпечно, потрібно зробити експертизу причин забруднення та комплексну програму для їх усунення, каже лікар з загальної гігієни відділення організації санітарно-гігієнічних досліджень держсанепідемслужби області Галина Баран.

- За результатами досліджень (індекс лактозно-позитивної кишкової палички і ешеріхії колі) вода на «Дальньому пляжі» не відповідає нормативним вимогам за мікробіологічними показниками. Аналогічний висновок щодо якості води на «Циганці» і «моржатнику». Дані показники перевищують нормативне значення у два рази. Цей рівень забруднення можна оцінити як помірний. Такі зміни води можуть бути пов’язані з різними факторами, додає Галина Баран. - Одна із ймовірних причин – висока температура повітря, інша причина – фекальне забруднення ставу, так , як у воду Тернопільського ставу все-таки потрапляють забруднені побутові стоки, - каже експерт. - Можливо, це пов’язано з весняним удобренням городів прибережної зони річки Серет, негерметичністю септиків приватного сектору, нерегулярним вивезенням з них стоків, які можуть потрапляти у воду Тернопільського ставу. Патогенних мікроорганізмів у воді (збудників дизентерії, сальмонельозу, золотистого стафілококу) та яєць гельмінтів не виявили. Тому вода не має загрози для здоров’я людини. Проте купатися в Тернопільському ставі не рекомендуємо.

IMG_4996
IMG_4996

Жителі міста також розуміють недуги ставу та роздумують над шляхами вирішення проблеми.

- На сьогоднішній день провели багато досліджень в питанні якості води і безпеки використання ставу в рекреаційних цілях, - говорить випускник географічного факультету ТНПУ Юрій Дзяйло. - Практичного застосування ідей немає, оскільки немає на це грошей. У моєму розумінні всі недуги прямо пов’язані з урбанізованим ландшафтом, що сформувався навколо тернопільського ставу. Рекреаційне навантаження і неконтрольовані викиди стічних вод спричинили порушення якісного стану води. За даними досліджень тернопільської санстанції, показник лактозопозитивної кишкової палички перевищує санітарні норми. У першу чергу слід підняти рівень екологічної свідомості та знизити до мінімуму викиди стічних вод, а вже потім говорити про очищення ставу.

Купання для Тернополя – не перевага

Озеро у центрі Тернополя стало символом міста, подібним до Біг-Бена в Лондоні чи Статуї Свободи в Нью-Йорку. Купання – можливість озера, яку місто не використовує для дозвілля жителів та розвитку туризму. Приваблюють туристів іншими заняттями. На території проводять Чемпіонат водно-моторного спорту. А ще для туристів на берегах ставу активно розвивають мережу розважальних закладів. Новий нічний ресторан, за словами Миколи Лесіва, спорудять на «Циганці»  вже цього літа.

Озера-візитівки стали перлинами міста також для Женеви (Швейцарія) та Познані (Польща). Там купання – можливе і популярне.

[caption id=«attachment_17848» align=«alignnone» width=«770»]

8
8

Женевське озеро[/caption]

Женевське озеро – одне з найбільших в Західній Європі. У той же час відвідувачі дивуються, як вправно вдається місцевим жителям підтримувати його в чистоті. Основні види відпочинку включають вітрильний спорт, серфінг, греблю, підводне плавання і купання. Є спеціально відведені місця для купання – платні та безкоштовні пляжі. А поліцейські штрафують плавців, яких впіймають у необлаштованих місцинах озера. Туристи називають Женеву містом-пляжем. На озері прямо на катамаранах проводять ділові зустрічі, а учні та студенти пірнають у воду на перерві під час навчального дня.

[caption id=«attachment_17852» align=«alignnone» width=«800»]

женева (2)
женева (2)

Женева[/caption]

Озеро у Познані –  штучне, як і в Тернополі. На його базі сьогодні розташовано один з кращих водних треків Європи. На східному узбережжі облаштували спортивну базу. Тут же розкинувся Великопольський зоопарк – один з найбільших в Європі. А неподалік – перший у Польщі лижний центр «Мальта-Скі». Основний узвіз, довжиною в 150 метрів, має синтетичне покриття, другий, який трохи коротший, призначений для початківців, а третій спуск пристосований для використання штучного снігу. На цьому ж місці бере свій початок 33-кілометрова велосипедна траса до міста Победзіскі.

[caption id=«attachment_17849» align=«alignnone» width=«935»]

9
9

Познань[/caption]

На озері протягом усього року триває спортивний сезон, а також щорічно проводять театральний фестиваль. Все місто живе ним в кінці червня. У цей період зазвичай організовується до ста спектаклів.

На південному узбережжі Мальтанського озера знаходиться пляж.

[caption id=«attachment_17847» align=«alignnone» width=«770»]

7
7

Женева[/caption]

У Женеві та Познані оздобою-родзинкою озер є плавучі фонтани. Водограй Тернопільського ставу затонув у 2003 році. Новий плавучий фонтан «Спогад» розмістили у 2007 році. Та у 2012 році його перенесли на озеро «Чайка». Як інформують у міськраді, цього літа Тернопільський став буде знову із фонтаном. Нову споруду облаштують під час реконструкції «Циганки».

[caption id=«attachment_17846» align=«alignnone» width=«956»]

6
6

Познань[/caption]

Вибір читачів за тиждень

Відео