Тернопільщина може втрати можливість регулювати ціни на м'ясо, молоко та хліб

ціни

 

У Кабміні підготували проект постанови щодо скорочення адміністративно регульовоаних цін на продтовари.

Перелік продуктів, ціни на які регулюють місцеві органи, хочуть скоротити. Міністерство економічного розвитку і торгівлі опублікувало на своєму сайті проект постанови Кабміну, яким пропонується скоротити обсяг адміністративно регульованих цін на продовольчі товари.
  • “Проектом постанови передбачається скоротити обсяг адміністративно регульованих цін на продтовари, змістивши акцент такого регулювання з виробництва на сферу оптової та роздрібної торгівлі цими товарами, який буде здійснюватися шляхом встановлення обл- (міськ) адміністраціями граничного рівня торговельних і постачальницько-збутових надбавок”, – йдеться в пояснювальній записці до нормативного акту.
Оптимізований перелік міститиме 11 позицій продтоварів (нині – 16), що мають попит у населення з низьким рівнем доходів, з яких виключаються продтовари “преміум-сегмента”, вироблені за поліпшеною технологією, розфасовані із застосуванням пакувальних матеріалів поліпшеної якості (тара скляна, керамічна і т.д.). Так, пропонується, щоб адмінрегулюванню підлягали граничні торговельні надбавки на борошно пшеничне вищого ґатунку; хліб вагою більш як 500 грамів з борошна пшеничного вищого, першого і другого ґатунку та їх суміші, борошна житнього та суміші борошна пшеничного і житнього простої без додавання цукру, жиру, інших наповнювачів; хліб і хлібобулочні вироби для діабетиків; крупи гречані, вівсяні, пшоно; цукор білий кристалічний; свинину (крім безкісткового м’яса); м’ясо курей (крім філе); молоко коров’яче питне пастеризоване з вмістом жиру до 3% (фасоване в плівку); сир з вмістом жиру до 10% (фасований в пергаментне пакування); олію соняшникову рафіновану (фасовану в пляшках з поліетилентерефталату); яйця курячі столові першої та другої категорії; дитяче харчування не вище 15%. Нині встановлено граничні торговельні надбавки до оптової ціни виробника на борошно, хліб, макаронні вироби, крупи, цукор, яловичину, свинину і м’ясо птиці, ковбасні вироби варені, молоко, сир, сметану, масло вершкове, олію соняшникову, яйця курячі не вище 15% без урахування витрат на їх транспортування у міжміському сполученні. Крім того, діють граничні торговельні надбавки на рівні не вище 10% конкурсної ціни на м’ясо, реалізоване з державного резерву.

Петро ОВЧАРИК

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео