Тернопілля: в урочищі Червоному гостей чекають 14-15 серпня (фото)

f680afc4-de79-4f23-a874-6de6f101a376

Свята замків «мандрують» Тернопіллям. Уже 14-15 серпня масштабне дійство має відбутися у селі Нагоряни Заліщицького району, зовсім поруч із Червоногородським замком. Для туристів там підготують особливе шоу, обіцяють організатори. Утім, споглядати гостям доведеться і руїни та занепад пам’ятки архітектури. Нагадаємо, у легендарному Червоногородському замку на Тернопільщині (під селом Нирків Заліщицького району) повністю обвалилася половина правої вежі ще у квітні 2013 р. Відтоді тривають розмови, дискусії і мляві пошуки шляхів вирішення проблеми. І причина – не лише у праві власності на об’єкт, а й у тому, за кордоном знайшовся спадкоємець будівлі палацу. Про це тернопільським журналістам нещодавно розповів голова Заліщицької райдержадміністрації Борис Шипітка. Власником споруд замку є релігійна організація Червоногородський замок, за словами очільника району, має неабиякий потенціал із залучення туристів.

  • Кожних вихідних, попри необлаштовані комунікації, руїни історичної споруди зараз відвідують від 1,5 до 3 тисяч відпочивальників, - каже чиновник. - Покращення інфраструктури і додаткові послуги на території замку можуть привернути увагу ще більшої кількості туристів. А відтак – ми отримали б поповнення до районної казни.
Заважає лише одне – жахливий стан оборонної споруди біля зниклого міста Червоногорода, яку у першій половині XIX ст. перебудували на палац.

0b597d50-af43-474d-8f15-1260655cb71e
0b597d50-af43-474d-8f15-1260655cb71e

  • Ми звернулися із пропозицією врятувати Червоногородський замок, але там є проблеми, - додає пан Шипітка. – Власником споруд замку є релігійна організація, і вона має свідоцтво на право власності. Коли ми вийшли на публічне обговорення про стан цього замку, то зіткнулися із наступним – з’явився спадкоємець. Він проживає в одній із іноземних країн і виставляє свої претензії щодо споруд.
«Я навіть не знаю, який він там спадкоємець» Чиновник стверджує, що вже є вся необхідна проектно-кошторисна документація для реконструкції пам’ятки. Більше того, навіть земельні ділянки розподілені. Адже влада бачила вихід так: продати ці наділи через аукціон внутрішнім інвесторам, бо, мовляв, є досить потужних підприємців, які мають кошти і готові вкладати у розвиток туризму.

db9f49f1-c75c-420c-a0a7-38a1d1f96fdf
db9f49f1-c75c-420c-a0a7-38a1d1f96fdf

  • Тоді ми вирішили б і питання із інфраструктурою, - вважає Борис Шипітка. – Адже вони вже б спільно домовилися зробити дорогу, а на це треба величезні кошти… Вочевидь, спільно вони мали б і домовитися про відновлення культурної і духовної спадщини – нашого замку. Там планується також греко-католицький костел…
Спадкоємець палацу має претензії лише щодо споруд, що наразі перебувають у важкому стані. Законодавчо претендувати на земельні ділянки він не має права, наголосив чиновник.
  • Я навіть не знаю, який він там спадкоємець. Чи він може вкладати свої кошти? Чи він лише може претендувати на свою частку, тобто готовий виставити свої претензії на торги, - додає пан Шипітка. – Особистих перемовин із ним поки що немає. Триває документальна переписка. Спадкоємець надає документи на право володіння спорудами. Але справа, в принципі, рухається…
До слова, 14-15 серпня в урочищі Червоному обіцяють провести один із найкращих фестивалів цього року. Борис Шипітка стверджує, що в гості чекають іноземців. Окрім традиційних концерту і Містечка майстрів, планують показати гостям й унікальну виставку виробів із дерева. Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ Фото автора і з відкритих джерел Довідка. У місцевих ЗМІ повідомляли, що відновлення Червоногородського замку в урочищі Червоному, а також костелу св. Станіслава, зацікавило польських інвесторів. Вони начебто були готові вкласти к це 10 млн дол. Також про Заліщицький район «Терен» писав ТУТ і ТУТ.

Вибір читачів за тиждень

Відео