Агро-новини 28 червня

elitefon.ru_32116

Новини аграрного сектору

Голландські вчені довели, що на Марсі можна вирощувати сільгоспкультури

Вчені з голландського Університету Вагенінген довели, що на поверхні Марса можна вирощувати редиску, горох, жито і помідори, придатні для вживання людиною, пише Тhe Guardian.

Для дослідження вчені використовували розроблений NASA ґрунт, ідентичний ґрунту Марса. З 2013 р. фахівці успішно виростили у ньому десять різних видів овочів і злаків.

При цьому, як показали останні тести, редиска, горох, жито і помідори не містять важких металів у небезпечній для людини кількості. Відносно шести інших сільськогосподарських культур, у тому числі картоплі, необхідно провести додаткові дослідження, щоб довести, що вміст кадмію, міді та свинцю у них не загрожує життю людини.

«Це багатообіцяючі результати. Ми дійсно можемо їсти редиску, горох, жито і помідори, вирощені на Марсі», — сказав еколог Вегер Вамелінк, який бере участь в проекті.

На думку фахівців, пілотовані польоти на Марс стануть реальністю у найближчі десятиліття. При цьому вчені впевнені, що перші запаси продовольства поселенці зможуть привести з собою, але потім їм доведеться самостійно вирощувати сільськогосподарські культури, щоб вижити.

«Тому вже зараз важливо проводити якомога більше випробувань. У перших поселенців повинен бути доступ до широкого набору різних культур, коли вони відправляться на Марс», — підкреслює він.

Тернопільщина заявила про достатню забезпеченість гречкою

Об’єктивних причин для виникнення дефіциту гречки на Тернопільщині, а відповідно, і зростання ціни на неї — немає, заявив директор департаменту агропромислового розвитку Тернопільської ОДА Віталій Луй, пише прес-служба Тернопільської облдержадміністрації.

За його словами, наразі використовують залишки минулорічного врожаю.

«На Тернопільщині немає об’єктивних причин для подорожчання гречки. Різке зростання ціни на гречку має спекулятивний характер і викликане панікою серед самих покупців», — зазначив він.

Також додав, що масове підвищення цін може вказувати на змову учасників ринку.

На Одещині втрати урожаю можуть сягнути 30%

Дощі можуть серйозно позначитися на врожаї не тільки зернових, а й інших культур на Одещині, повідомив директор Одеського селекційного інституту В'ячеслав Соколов, пишуть «Вести».

«Пов'язано це з тим, що через рясні опади аграрії не встигли вчасно захистити рослини від хвороб і шкідників. Як результат, хвороби листя — бура іржа, на деяких посівах може бути втрата врожаю до 30%», — сказав експерт.

У цілому в Одеській області ситуація не однакова, стверджує депутат Одеської облради, аграрій Іван Кюссе.

«У південних районах області (Ізмаїльському, Кілійському) вже повинне починатися прибирання ячменю. І дощі, звичайно ж, могли нашкодити початку збирання, може статися вилягання рослин», — сказав він.

По пшениці експерт ніяких ризиків не відмітив, оскільки ця культура ще не дозріла.

«У північних районах області поки ситуація не впливає на посіви. Вони знаходяться ще у стадії дозрівання — і ячмінь, і пшениця. Оскільки дощова погода закінчилася, проблем не буде», — припустив Іван Кюссе.

Огляд підготував Орест Сарматський

Вибір читачів за тиждень

Відео