Управляти ОСББ потрібно із задоволенням

IMG_0653

Зараз більшість людей розуміє: створивши ОСББ, ми можемо покращити не тільки свої умови проживання, а й у цілому стан будинку. Проте не кожен наважується брати управління у свої руки.

Громадянська мережа ОПОРА завітала до Людмили Михайлівни Кульчицької, яка керує одразу трьома ОСББ у Тернополі – це ОСББ «Золота осінь 1», «Золота підкова» та «Степана Бандери 53». Пані Людмила поділилася з нами своїми успіхами.

IMG_0651
IMG_0651

Розкажіть нам про передумови створення ваших ОСББ і чому ви вирішили взяти управління у свої руки?

ОСББ «Золота осінь 1» (моє перше об’єднання) цього року святкує своє 10-річчя. Коли забудовник здавав будинок, він запропонував зібрати збори і визначитися, чи віддавати будинок на баланс ЖЕКу, чи створити своє управління. Звісно ж, питань не було, і ми вирішили створити ОСББ.

Оскільки я поселилася тут перша і мені хотілося жити гарно, щоб був порядок, а у мене багато енергії та ідей, які потрібно десь реалізовувати, – тому я вирішила віддати себе цій справі, щоб було комфортно людям, а я отримувала задоволення.

Тоді ніхто не знав, як і що робити. Та треба віддати належне Павлу Савечко, який діставав інформацію і ділився нею з нами. Ми орієнтувалися на досвід ЖЕКу, але підлаштовували під своє управління.

Зараз проводяться зустрічі, навчання, де ми обмінюємося здобутками та переймаємо досвід інших.

Як сталося, що ви почали керувати іншими будинками?

Так склалися обставини, що я поселилася у інший будинок – теперішнє ОСББ «Золота підкова». Сусіди знали, що я маю досвід, то кому ж доручити, як не мені.

Проблема в тому, що забудовник не хоче віддавати будинок. Він створив своє дочірнє підприємство ЖЕК. Офіційно ми зареєстрували заяви на початку листопада 2015 р., та до цього часу ще не підписаний акт передачі робіт. Він має свій бізнес-план, який хоче реалізувати, але це затягнулося. 10 років ми жили на будівельному майданчику. Тільки минулого року демонтували баштовий кран та вивезли будівельний вагон. Люди були налаштовані по-різному.

Ми свої вчинки довели не словами а ділом. Адже житло починається не з дверей квартири, а з хвіртки вашого дому. Коли мешканці С. Бандери, 53 побачили, як змінився наш будинок, вони попросили взяти і їх під свою опіку. Я довго вагалася. А тоді вирішила спробувати разом зі своєю командою. Адже коли є будинки поруч із практично однією територією, то справи вирішувати економніше. Наприклад, ми обладнали спільний павільйон для сміття. А ще за будинками є територія, яку ми доглядаємо. І найближчим часом будемо облаштовувати спортивний майданчик.

IMG_0650
IMG_0650

– Що ще встигли реалізувати за 10 років?

Як на мене, ми зробили багато. Основним досягненням є те, що ми згуртували людей. Ми збираємося усім будинком не тільки на звітних зборах, а й на свята. Зокрема цілим будинком святкуємо Новий рік, а спілкування у неформальній обстановці дуже зближує. Проводимо активні «суботники», плануємо разом заходи з енергоефективності. Перший косметичний ремонт робили самі методом естафети. І не тому, що не було коштів, а щоб більше цінували свою працю. Це викликало масу задоволення.

Оскільки у нашому дворі немає великих дерев і дітям ніде заховатися, ми облаштували бесідку, обгородили будинок, зробили зовнішнє та внутрішнє освітлення.

Люди бачать результат і долучаються самі. У нас дуже багато квітів та кущів – а це вже ініціатива та робота самих мешканців.

– Як ви встановлюєте тарифи?

Тариф – це дуже відносне поняття. Головне, що він має бути економічно обґрунтованим. У тариф (а він у нас 1,80 грн) ми включаємо гроші на нагальні потреби – це вивіз сміття, оплата за електроенергію, господарські витрати та зарплата працівникам. Крім цього, є додаткові витрати, на які ми збираємо окремі кошти.

Раніше у нас були кошти на депозитному рахунку, але зараз це ризик. Ми в цьому переконалися на власному досвіді, коли банк закрився і рахунок заморозили.

– Що плануєте робити надалі?

Зараз хочемо модернізувати наш будинок, зокрема почали з утеплення торцевих стін. А оскільки у місті діє хороша програма енергоефективності та термомодернізації житлових будівель «70 на 30», за якою 30% платять мешканці, а решту коштів повертає держава, ми вирішили нею скористатися. Ми уже зібрали всі потрібні документи та знайшли підрядника, адже крім утеплення ще потрібно встановити парапети та, в першу чергу, перевірити, чи все в порядку з дахом. Вже практично починаємо діяти. А також робимо все можливе, щоб наші будинки були енергоефективними та комфортними для проживання, бо при сьогоднішніх тарифах інакше не можна.

Підготувала регіональний прес-секретар житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської мережі ОПОРА

Наталія Радковська

Вибір читачів за тиждень

Відео