Чи зобов’язаний продавець пального видавати акцизну накладну?

benzin-zapravka

На заправці фермер купує дизельне паливо та просить продавця надати акцизну накладну. Йому – не дають. Чи правомірно?

Чинним законодавством не передбачено надання акцизної накладної покупцю пального. Пункти 231.5 та 231.6 Податкового кодексу зобов’язують продавця пального лише скласти її під час реалізації пального та зареєструвати не пізніше 15 календарних днів, наступних за датою складання, в Єдиному реєстрі акцизних накладних (ЄРАН). Таку реєстрацію і вважатимуть наданням акцизної накладної отримувачу пального.

Для отримання акцизної накладної/розрахунку коригування, зареєстрованих в ЄРАН, отримувач пального надсилає в електронному вигляді запит до ЄРАН, за яким отримує в електронному вигляді повідомлення про реєстрацію акцизної накладної/розрахунку коригування в ЄРАН та акцизну накладну/розрахунок коригування в електронному вигляді (абз. 3 п. 231.6 ПКУ). Такі акцизна накладна/розрахунок коригування вважаються зареєстрованими в ЄРАН та одержаними отримувачем пального.

Крім цього, відповідно до ст. 231 ПКУ і Порядку ведення ЄРАН, затвердженого постановою КМУ від 24.02.16.р. № 114, акцизні накладні складаються винятково в електронній формі. І за п. 6 Порядку ведення ЄРАН, після відправлення електронної акцизної накладної/розрахунку коригування до неї на реєстрацію в ЄРАН, у платника акцизного податку зберігається її/його електронний примірник.

Тож, покупець пального (як власне й продавець) не зобов’язаний роздруковувати електронні акцизні накладні чи розрахунки коригування до них.

Відділ організації роботи Тернопільської ОДПІ

 

Вибір читачів за тиждень

Відео