Оксана Бучко

На Тернопільщині – найнижчий рівень офіційного працевлаштування

50092_15400

Офіційну зарплату  за перший квартал 2016 року одержало на Тернопільщині 200 тисяч найманих працівників. Це лише 37% від загальної кількості працездатного населення області, повідомив начальник Головного управління ДФС у Тернопільській області Ігор Комендат під час засідання колегії облдержадміністрації 30 червня.

У порівнянні з попереднім кварталом ця цифра скоротилась на 11 тисяч.

- Є дві вагомі причини таких показників, - говорить Ігор Комендат. – Це найперше – скорочення бюджетників. Також - відмова людей від офіційного працевлаштування через мобілізацію.

Ігор Комендат (начальник Головного управління ДФС у Тернопільській області )
Ігор Комендат (начальник Головного управління ДФС у Тернопільській області )

Офіційно безробітними в області є 13 тисяч осіб. Дві тисячі – це приватні підприємці. А 50% усього населення – не отримує ні копійки, продовжує головний податківець.

- Тіньова зайнятість особливо поширена в Козівському, Монастириському, Борщівському та Підгаєцькому районах, де відсоток людей без грошей становить 74-78, - каже Ігор Комендат. – Із початку року шляхом перевірки на місці та добровільною реєстрацією працюючих виявили 3656 необлікованих робітників. А це – 1 млн грн надходжень в бюджет від податків фізичних осіб. Нагадую, штрафи за порушення трудового кодексу для роботодавців за новим механізмом становлять від 1378 до 41 тисячі гривень. Цим інструментом потрібно користуватись.

Як додав заступник голови облдержадміністрації Іван Крисак, іншою причиною низьких показників офіційного працевлаштування є субсидії.

DSCN5501
DSCN5501

- Люди занадто розбалансовані. Вони чекають подачки, - каже він. - А ми всі сприяємо цьому процесу. Дехто не хоче оформлятись на роботі через втрату у такому випадку нарахованих субсидій.

Фото, відео автора

 

Вибір читачів за тиждень

Відео