Тернополянам радять боротись із самими собою

Що-потрібно-зробити-перед-першим-походом-в-спортзал

Кожен розуміє значення фрази «здоровий спосіб життя» по-своєму. Проте є загальні правила, яких потрібно дотримуватись, аби, як то кажуть, «здоровий дух був у здоровому тілі». Про ці правила «Терену» розповів тренер Володимир Гарнік.

- Як ти вважаєш, що таке правильний спосіб життя?

- Насамперед це правильний раціон – гарне збалансоване харчування. Рухливість організму, тобто активний спосіб життя, або ж заняття різними видами спорту. Також, обов`язково, правильний режим та повноцінний сон. Ну і не забуваємо, звичайно, що потрібно тренувати не тільки тіло, а й розум і дух, потрібно робити хороші вчинки і розвиватися інтелектуально.

- Яких принципів харчування потрібно дотримуватись?

- Все залежить від мети людини. Якщо людина хоче скинути надмірну вагу, то кількість калорій, які вона вживає, має бути меншою, ніж та, що людина використала. Просто потрібно навчитись вираховувати скільки калорій Ви споживаєте і витрачати більше, це все дуже легко, головне бажання. Їсти 4-5 разів на день і маленькими порціями: 3 основних прийоми і 2 перекуси – це покращить метаболізм. А хто хоче набрати вагу, то, відповідно, спожиті калорії повинні перевищувати витрачені, все просто. І, звичайно, не забуваємо про фізичні навантаження.

- Що є ідеальним сніданком, обідом і вечерею?

- Ідеальним сніданком здавна вважають вівсянку і це правильне твердження , вона досить корисна і потрібна для нашого організму. Обід повинен бути із невеликої кількості вуглеводів (рис, гречка) і куряче філе. На вечерю ідеально їсти кисломолочний сир.

- Якщо ж люди бажають схуднути, чи можна їм дотримуватись дієт? Який спосіб схуднення порадиш ти?

- Можна, звичайно , але все залежить від людини і її організму, тобто можна дати поради, але дієта формується під конкретну людину. Коли тренер працює із людиною, він бачить, що їй краще дається, як працює організм, адже кожен із нас - індивідуальність. Найдієвіший спосіб, який я можу порадити – це тренування у тренажерному залі, але обов’язково із кваліфікованим тренером, так набагато ефективніше. Він напише програму тренувань, розпише ваш раціон і буде слідкувати за процесом тренування. Також багатьом людям допомагають заняття фітнесом. Ну а хто ж не має можливості іти в зал, то потрібно просто перебороти себе і почати бігати зранку, вести активний спосіб життя. І не забуваємо про правильний раціон.

- Іноді ж буває навпаки – люди хочуть набрати вагу, що робити у таких випадках?

- Буває таке, що набрати вагу складніше, ніж схуднути. У таких випадках також допомагає правильно збалансоване харчування і фізичні навантаження. Тобто потрібно споживати більше калорій, ніж витрачаєш.

- Фізкультура – важлива складова нашого життя, проте багато хто лінується ходити у спортзал чи вийти на пробіжку, а багато хто просто не має часу. Як себе заставити і як виділити час на заняття спортом?

- Заставити себе не так вже й важко – потрібно знайти мотивацію для себе, от і все. Людина має усвідомити, що ніколи і нікого лінь не приводила до добра. Є хороші слова Роберта Кійосакі «Фізичні вправи, якщо правильно ними займатись, допомагають людині стати здоровішою, а розумові – багатшою. Лінь лишає людину і здоров`я , і багатства». Це ваше життя і вам його жити і, головне, що воно в нас одне, тому не варто лінуватись. Треба взятись за себе, адже це може зробити кожен.

- Гаразд, а коли вже наважились іти у спортзал, із чого варто почати?

- Найперше, що потрібно, це знайти тренера , не боятись , не соромитись, а підійти до нього і попросити допомогу. Він вас проконсультує і буде слідкувати за процесом тренувань. Це потрібно для ефективних тренувань і запобігання травм.

- Побутує думка, що у спортзалі можна «перекачатись». Тож дівчата, аби цього не допустити, займаються тільки на кардіотренажерах. Як ти вважаєш, це помилка?

- Звичайно, що помилка, адже чисто з погляду фізіологї дівчина не може «накачатись» без використання різних препаратів.

- Багато хлопців, аби мати м’язи, приймають спеціальні препарати, чи допомагають вони? І чи не буде в подальшому негативних наслідків для здоров’я?

- Все залежить від того, які це препарати і як їх приймати. Якщо все правильно робити, то і результати будуть і не буде наслідків для здоров`я.

- І на останок, що ти порадиш людям, які вирішили вести правильний спосіб життя?

- Найперше - це не лінуватись. Зробити собі правильний раціон. Зайнятись своїм тілом – піти в зал чи на фітнес, чи будь-куди, головне активний спосіб життя. Розвиватись фізично, але не забувати про розумовий розвиток. Змінюватись і ставати кращими кожен день. Не забувайте: найголовніший ваш суперник - це ви самі.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео