Провінційний Центр здоров’я на Тернопільщині оздоровлює учасників АТО

Ланівецькі новини А

 На півночі Тернопільщини до справи реабілітації демобілізованих учасників АТО  нещодавно доєднався Центр здоров’я , створений  свого часу в місті Ланівці, силами невтомного ентузіаста Георгія Мельника – академіка, публіциста, ветерана Другої світової війни та  голови районного осередку « Союзу організації інвалідів України» .

- Для цієї мети ми підготували  спеціальні запрошення, а вже військовий комісаріат  вручає чи надсилає їх всім, хто потребує оздоровлення. Зрозуміло, що вигідніше пройти той чи інший рекомендований курс за  місцем проживання, в своєму районі, аніж їхати десь за тридев'ять земель, бо це сьогодні недешево. Тим більше, що в нас є відповідні можливості й обладнання надавати медичну допомогу постраждалим, в залежності від поставленого діагнозу.  Тож, хто має бажання і потребу – можуть сміливо до нас звертатися, - ділиться п. Мельник, - Не відмовимо, по можливості, навіть мешканцям інших, сусідніх районів.

В згаданому закладі до послуг учасників АТО є й обладнання, яке нормалізує серцево -судинну діяльність, і таке, що спрямоване на лікування опорно- рухового апарату чи нервової системи.  Поки що лановецький Центр здоров’я, так би мовити,  може на себе «взяти»  в середньому 30 чоловік на місяць, однак бажаючих тут оздоровлюватись все ще недостатньо, хоч на обліку в райвіськкомісаріаті стоять 107 чоловік . А всього учасників АТО на Лановеччині близько двох сотень, адже є  ті , котрих мобілізовували від  МВС, облздороввідділу, інших структур. Як пояснює районний військовий комісар Олег Касюн, причини деякої пасивності колишніх бійців чисто психологічні:

-  Мені б хотілось, щоб вони активніше почали туди ходити, бо молоді люди через свою скромність і вразливість не хочуть показувати суспільству  ті чи інші фізичні вади й проблеми, тому часто воліють, незважаючи на затрати,  їхати на оздоровлення десь у віддалений санаторій, аніж проходити реабілітацію за місцем проживання. Намагаються оформитись через лікарню, через обласний комісаріат, де завгодно. Аби не « світитись», на місцевому рівні. Тож доводиться їх трохи підштовхувати. Мабуть тому, що це здебільшого зовсім молоді хлопці й чоловіки, які намагаються приховати  іноді  від оточуючих свої недуги. Хоча даремно: бо суспільство   із досить величезною симпатією й повагою ставиться до тих, хто захищали й продовжують відстоювати рубежі нашої батьківщини.

Попри всі згадані нами моменти, кількість відвідувачів Центру здоров’я,  що в Ланівцях, з числа згаданої категорії, з кожним днем зростає. Як це часто буває: один переказує іншому. В когось є проблеми в кого з хребтом, у когось  із ногами , комусь треба подолати  наслідки контузій, іншому просто заспокоїтись, лежачи на лікувальному ліжку і слухаючи спеціально підібрану музику, бо атмосфера тут зовсім не лікарняна. Тож двері Центру здоров’я гостинно відчинені…

Ланівецькі новини С
Ланівецькі новини С

Ланівецькі новини Б
Ланівецькі новини Б

Фото автора

 

Вибір читачів за тиждень

Відео